Νεκροί Αφγανοί στρατιώτες παρά την εκεχειρία στην οποία έχουν συμφωνήσει οι Ταλιμπάν

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 17 Φεβρουαρίου 2020, 13:36
Νεκροί Αφγανοί στρατιώτες παρά την εκεχειρία στην οποία έχουν συμφωνήσει οι Ταλιμπάν

Τουλάχιστον πέντε Αφγανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν χθες Κυριακή σε επίθεση των Ταλιμπάν εναντίον βάσης τους στο βόρειο Αφγανιστάν, έγινε γνωστό σήμερα από τις αρχές, παρά το γεγονός ότι έχει τεθεί σε εφαρμογή μια συμφωνία μερικής εκεχειρίας.

«Δυστυχώς πέντε στρατιώτες σκοτώθηκαν και τρεις ακόμα τραυματίστηκαν» ανακοίνωσε το αφγανικό Υπουργείο Άμυνας, προσθέτοντας ότι οι Ταλιμπάν επίσης έχασαν έναν μαχητή τους στην επίθεση αυτή, η οποία σημειώθηκε στη Σόρα Χακ της επαρχίας Κουντούζ, όπου είναι συχνά τα αιματηρά επεισόδια.

Η επίθεση εξαπολύθηκε την ώρα που το Αφγανιστάν αναμένει την έναρξη «του περιορισμού της βίας», όπως έχουν ανακοινώσει οι Αμερικανοί και οι Ταλιμπάν, οι οποίοι κήρυξαν από κοινού μερική εκεχειρία από τις 14 Φεβρουαρίου και για επτά ημέρες.

Οι όροι της συμφωνίας, που συνήφθη μεταξύ Ταλιμπάν και Αμερικανών, όμως αφορά και τον αφγανικό στρατό, δεν είναι ακόμη ξεκάθαροι. Σκοπός είναι να οδηγήσει στην υπογραφή μιας ειρηνευτικής συμφωνίας μεταξύ Ουάσινγκτον και ανταρτών και στην αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν.

Αυτή η συμφωνία πρόκειται επίσης να ανοίξει τον δρόμο για το επόμενο βήμα των διαπραγματεύσεων, αυτή τη φορά μεταξύ των Ταλιμπάν και της Καμπούλ, με απώτερο σκοπό μια ολοκληρωμένη ειρηνευτική συμφωνία.

Μέλος της αντιπροσωπείας των Ταλιμπάν στην Ντόχα δήλωσε σήμερα σε τοπικό πρακτορείο ειδήσεων ότι οι συζητήσεις με την Ουάσινγκτον ήταν «πετυχημένες», κάνοντας λόγο για συμφωνία που θα ανακοινωθεί πριν το τέλος του μήνα.

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 17 Φεβρουαρίου 2020, 13:39