Η αμερικανική αποχώρηση από το Αφγανιστάν, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί έως τις 11 Σεπτεμβρίου, επιταχύνθηκε σημαντικά εδώ και μια εβδομάδα, και έχει πραγματοποιηθεί κατά τουλάχιστον 30 έως 44%, σύμφωνα με εβδομαδιαία εκτίμηση του Πενταγώνου που δόθηκε την Τρίτη στη δημοσιότητα.

Από τον Απρίλιο που ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν διέταξε την αποχώρηση των στρατευμάτων, οι Αμερικανοί έχουν αποσύρει από τη χώρα υλικό ισοδύναμο με το φορτίο 300 μεταγωγικών αεροσκαφών C-17, σύμφωνα με την Κεντρική Διοίκηση του αμερικανικού στρατού. Παρέδωσαν επίσης περισσότερα από 13.000 είδη εξοπλισμού προς καταστροφή σε υπηρεσία του Πενταγώνου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αυτά τα στοιχεία δείχνουν μεγάλη επιτάχυνση της αποχώρησης, η οποία άρχισε επίσημα την 1η Μαΐου. Η προηγούμενη εκτίμηση, που δημοσιεύθηκε στις 25 Μαΐου, ανέφερε υλικό ισοδύναμο με το φορτίο 160 C-17 και 10.000 είδη προς καταστροφή, δηλαδή 16 με 25% της διαδικασίας αποχώρησης.

Η Κεντρική Διοίκηση δήλωσε ότι παρέδωσε επίσης τον έλεγχο έξι εγκαταστάσεων στο υπουργείο Άμυνας του Αφγανιστάν, μία παραπάνω σε σχέση με την περασμένη εβδομάδα.

Ο στρατός των ΗΠΑ δεν θέλει να είναι πιο συγκεκριμένος σχετικά με την ταχύτητα της αποχώρησης και την τελική ημερομηνία της προκειμένου να “προασπίσει την ασφάλεια των επιχειρήσεων”, αλλά ο υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι οι επιχειρήσεις “προηγούνταν ελαφρώς” σε σχέση με το χρονοδιάγραμμα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας αναμένεται να αποσύρει τους τελευταίους 2.500 στρατιώτες και 16.000 μη στρατιωτικούς υπεργολάβους έως την 11η Σεπτεμβρίου, την επέτειο των επιθέσεων του 2001 που οδήγησαν στην αμερικανική εισβολή.

Πηγή των αφγανικών υπηρεσιών ασφαλείας δήλωσε την Τρίτη στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι ο αμερικανικός στρατός θα επιστρέψει έως τις 20 Ιουνίου στους Αφγανούς την κύρια στρατιωτική του βάση στη χώρα, εκείνη της Μπαγκράμ, που βρίσκεται περίπου 50 χλμ. βορειοανατολικά της Καμπούλ.

Ωστόσο, η πλήρης αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων θα μπορούσε να καθυστερήσει από τις επιχειρήσεις απομάκρυνσης των Αφγανών διερμηνέων που βοήθησαν τον συνασπισμό και που φοβούνται για τη ζωή τους μετά την αποχώρηση των ξένων δυνάμεων.

Ο αρχηγός του γενικού επιτελείου των ΗΠΑ, ο στρατηγός Μαρκ Μίλεϊ, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι καταρτίζονται σχέδια “πολύ, πολύ γρήγορα” για την απομάκρυνση αυτών των διερμηνέων και των οικογενειών τους, καθώς και άλλων Αφγανών που συνεργάστηκαν με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ωστόσο, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δεν έδωσε ακόμα το πράσινο φως σε αυτή την απομάκρυνση.

Το μέτρο μπορεί να αφορά περισσότερους από 20.000 ανθρώπους.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης