Το αμερικανικό Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι 50 στελέχη των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ διαγνώστηκε πως υπέστησαν τραυματικές εγκεφαλικές κακώσεις — εγκεφαλικές διασείσεις — στην επίθεση που εξαπέλυσε με βαλλιστικούς πυραύλους ο στρατός του Ιράν εναντίον αμερικανικής βάσης στο Ιράκ αυτόν τον μήνα.

Ο απολογισμός είναι υψηλότερος κατά 16 στελέχη σε σύγκριση με τον προηγούμενο που είχε δημοσιοποιηθεί από το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αρχικά, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και κορυφαία στελέχη της κυβέρνησής του διαβεβαίωσαν, μετά την επίθεση του Ιράν την 8η Ιανουαρίου εναντίον αμερικανικών βάσεων στην ιρακινή επικράτεια σε αντίποινα για την εξόντωση του στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί, ότι κανένα στέλεχος των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ δεν σκοτώθηκε ούτε τραυματίστηκε.

«Ως σήμερα, 50 στελέχη των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ έχει διαγνωστεί» πως υπέστησαν εγκεφαλικές διασείσεις, σημείωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου αντισυνταγματάρχης Τόμας Κάμπελ στην ανακοίνωσή του που δημοσιοποιεί τον ενημερωμένο απολογισμό του βομβαρδισμού της βάσης Άιν αλ Άσαντ στο δυτικό Ιράκ.

Στα συμπτώματα τέτοιου είδους τραυματικών εγκεφαλικών κακώσεων, που αποκαλούνται επίσης «σύνδρομο του απότομου τραντάγματος», συγκαταλέγονται οι πονοκέφαλοι, οι ζαλάδες, η ευαισθησία στο φως και η ναυτία, μεταξύ άλλων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι 31 από τους 50 στρατιωτικούς δέχθηκαν ιατρικές περιποιήσεις στο Ιράκ και επέστρεψαν στα καθήκοντά τους, ανάμεσά τους οι 15 που διαγνώστηκε ότι υπέστησαν διάσειση πιο πρόσφατα, σύμφωνα με τον αντισυνταγματάρχη Κάμπελ.

Άλλοι 18 διακομίστηκαν στη Γερμανία για περαιτέρω εξετάσεις και θεραπεία. Ένας διακομίστηκε στο Κουβέιτ και έχει πλέον επιστρέψει στα καθήκοντά του, κατά τον εκπρόσωπο.

Ο Κάμπελ επισήμανε ότι ο απολογισμός αυτός δεν είναι οριστικός: «οι αριθμοί υπόκεινται σε αλλαγές», ανέφερε.

Σε προηγούμενη ανακοίνωσή του την Παρασκευή το Πεντάγωνο είχε κάνει λόγο για 34 τραυματίες.

Ο Τραμπ εμφανίστηκε την περασμένη εβδομάδα να υποβαθμίζει τη σοβαρότητα της κατάστασης των στρατιωτικών που τραυματίστηκαν στον βομβαρδισμό, όταν είπε πως «άκουσε ότι έχουν πονοκέφαλο και καναδυό άλλα πράματα».

Η δήλωση αυτή προκάλεσε την αντίδραση οργανώσεων βετεράνων στις ΗΠΑ. Ο Γουίλιαμ Σμιτς, επικεφαλής της ένωσης Βετεράνων των Πολέμων στο Εξωτερικό, είπε πως «αναμένει μια συγγνώμη από τον πρόεδρο προς τους άνδρες και τις γυναίκες των ενόπλων δυνάμεών μας για τα λαθεμένα σχόλιά του».

Σύμφωνα με δεδομένα του Πενταγώνου, περίπου 408.000 στελέχη των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων έχει διαγνωστεί πως υπέστησαν εγκεφαλικές διασείσεις από το 2000.

Η επίθεση του Ιράν στη βάση Άιν αλ Άσαντ ακολούθησε τη δολοφονία του στρατηγού Σουλεϊμανί, διοικητή της Δύναμης αλ Κουντς των Φρουρών της Επανάστασης, σε αμερικανική αεροπορική επιδρομή στη Βαγδάτη την 3η Ιανουαρίου. Ήταν η κορύφωση των βίαιων επεισοδίων που άρχισαν τον Δεκέμβριο. Οι δύο πλευρές απέφυγαν πάντως την περαιτέρω κλιμάκωση.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης