Τουλάχιστον επτά άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και δεκάδες τραυματίστηκαν στη διάρκεια συγκρούσεων, τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής, ανάμεσα σε εξαγριωμένους πολίτες και μέλη της ειρηνευτικής αποστολής του Ο.Η.Ε. στο δυτικό τμήμα της Ακτής Ελεφαντοστού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Η επίθεση σημειώθηκε στον καταυλισμό Ναχιμπλί, όπου διαμένουν προσωρινά άνθρωποι οι οποίοι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους στη διάρκεια της πολύμηνης σύρραξης ανάμεσα στις δυνάμεις του πρώην προέδρου της χώρας, Laurent Gbagbo και των στρατιωτών που υποστήριζαν τον τωρινό πρόεδρο, Alassane Ouattara. Εκπρόσωπος των «καυανοκράνων» ανέφερε ότι η επίθεση φαίνεται να εντάσσεται σε μια σειρά ενεργειών αντεκδίκησης μετά τη ληστεία που σημειώθηκε το βράδυ της Πέμπτης στη γειτονική πόλη, Ντουεκούε, στη διάρκεια της οποίας σκοτώθηκαν πέντε άνθρωποι.

Πρόκειται για ένα ακόμα περιστατικό που δείχνει την έκρυθμη κατάσταση η οποία παραμένει στο νοτιοδυτικό τμήμα της αφρικανικής χώρας.

Μετά τη σύλληψη του Laurent Gbagbo, τον Απρίλιο του 2011, στο προεδρικό μέγαρο και την άνοδο στην εξουσία του νικητή των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου του 2010, Alassane Ouattara, εκατοντάδες μισθοφόροι από τη Λιβερία αναγκάστηκαν να επιστρέψουν πίσω στη χώρα τους, ωστόσο στη συνέχεια ξεκίνησαν μια σειρά επιδρομών σε διασυνοριακές περιοχές. Παράλληλα, μέλη διαφορετικών φυλών άρχισαν να συγκρούονται μεταξύ τους για τον έλεγχο του ζωικού κεφαλαίου καθώς και για τη διαχείριση των διαθέσιμων πηγών πόσιμου νερού.

Αποτέλεσμα ήταν να συγκεντρωθεί πλήθος προσφύγων στο δυτικό τμήμα της χώρας, οι οποίοι δεν έχουν επιστρέψει ακόμα στις εστίες τους, λόγω της αδυναμίας της κυβέρνησης να υλοποιήσει σχετικό σχέδιο μετεγκατάστασης τους. Η ανθρωπιστική βοήθεια δεν επαρκεί για τη σίτιση τους, με τα κρούσματα κλοπών και ληστειών να βρίσκονται στην εβδομαδιαία διάταξη, προκαλώντας περαιτέρω ένταση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εκτιμάται ότι περίπου 86.000 άνθρωποι παραμένουν μακριά από τις εστίες τους. Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί στην περιοχή, αποτελεί το γεγονός ότι τον περασμένο Ιούνιο επτά «κυανόκρανοι» έχασαν τη ζωή τους ύστερα από επίθεση ενόπλων στο νοτιοδυτικό τμήμα της αφρικανικής χώρας, προκαλώντας τη διεθνή κατακραυγή.

Όπου φύγει… φύγει στην Ακτή Ελεφαντοστού, Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 13 Ιουνίου 2012, 07:30

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης