Μάχες ξέσπασαν το βράδυ της Δευτέρας σε δρόμους της πρωτεύουσας του Μάλι ανάμεσα σε μέλη της προεδρικής φρουράς και μαχητές της Εθνικής Επιτροπής για την Αποκατάσταση της Δημοκρατίας και του Κράτους (CNRDRE), η οποία είχε προχωρήσει στην ανατροπή του απερχόμενου προέδρου, Amadou Toumani Toure, μετέδωσε το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.

Επικαλούμενο αυτόπτες μάρτυρες, ανέφερε πως ισχυρές εκρήξεις και πυρά βαρέων όπλων ακούστηκαν στο κέντρο του Μπαμάκο, με αρκετές συνοικίες να παραμένουν για ώρες χωρίς ρεύμα. Οι δρόμοι της πόλης παραμένουν έρημοι, ενώ λίγο πριν τα μεσάνυχτα της Δευτέρας έγινε γνωστό πως μέλη της προεδρικής φρουράς επιχείρησαν να λάβουν στρατηγικές θέσεις περιμετρικά του αεροδρομίου, πραγματοποιώντας παράλληλα έφοδο στο κτήριο της κρατικής τηλεόρασης, χωρίς ωστόσο να τα καταφέρουν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε μια προσπάθεια να επιστρέψει η ηρεμία στους κατοίκους της πρωτεύουσας,  ο επικεφαλής του στρατιωτικού καθεστώτος, Amadou Sanogo, εμφανίστηκε στην κρατική τηλεόραση, τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης, υπογραμμίζοντας πως το αεροδρόμιο και η στρατιωτική βάση στην πόλη Κατί (πολύ κοντά στο Μπαμάκο) βρίσκονται υπό τον έλεγχο των κυβερνητικών δυνάμεων.

«Θα ήθελα να ενημερώσω τον λαό πως οι δυνάμεις μας ελέγχουν την κρατική τηλεόραση, το αεροδρόμιο και τη στρατιωτική βάση», τόνισε σε μήνυμά του, το οποίο επαναλήφθηκε αρκετές φορές μέσα στη νύχτα.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ακριβής αριθμός των θυμάτων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Πρόκειται για υποστηρικτές του παλαιού καθεστώτος που επιχειρούν να πάρουν την εξουσία στα χέρια τους. Η κατάσταση βρίσκεται πλέον υπό έλεγχο», είχε πει νωρίτερα ο Bacary Mariko,εκπρόσωπος της CNRDRE, στη διάρκεια δηλώσεών του στο Reuters.

Σύμφωνα με το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο, οι μάχες ξεκίνησαν ύστερα από τη σύλληψη ενός μέλους της προεδρικής φρουράς από δυνάμεις του κυβερνητικού στρατού.

Αντί για τις ειδήσεις… ντοκιμαντέρ

Ενδεικτικό της έκρυθμης κατάστασης που επικράτησε στην πρωτεύουσα αποτελεί το γεγονός πως στις 22.00 το βράδυ ήταν προγραμματισμένο να αρχίσει το δελτίο ειδήσεων, ωστόσο στη θέση του προβλήθηκε ένα ντοκιμαντέρ για την Ιαπωνία.

Στις 22 Μαρτίου, μέλη της CNRDRE είχαν προχωρήσει σε πραξικόπημα, εκφράζοντας με αυτό τον τρόπο την αντίδρασή τους για την «εγκατάλειψη του Στρατού» από τις Αρχές της χώρας.

Η έλλειψη κατάλληλου οπλισμού είχε δώσει ένα στρατηγικό πλεονέκτημα στους μαχητές Τουαρέγκ, οι οποίοι κατάφερναν σημαντικά πλήγματα στον κυβερνητικό στρατό, ειδικά από τη στιγμή που ολοκληρώθηκε η εξέγερση στη Λιβύη. Αρκετοί εκ των μαχητών του Κινήματος για την Απελευθέρωση του Αζαουάντ (MLNA) είχαν προσφέρει τις υπηρεσίες τους ως μισθοφόροι στον Muammar Gaddafi και μετά το τέλος των συγκρούσεων στη Λιβύη, είχαν επιστρέψει πίσω στο βόρειο τμήμα του Μάλι, φέρνοντας μαζί τους βαρύ οπλισμό.

Ακολούθησε προέλαση των Τουαρέγκ μέχρι την ιστορική πόλη Τιμπουκτού και η μονομερής κήρυξη του ανεξάρτητου Αζαουάντ, κίνηση η οποία απερρίφθη από την Αφρικανική Ένωση (AU) και την Οικονομική Ένωση χωρών της Δυτικής Αφρικής (Ecowas). Την ίδια στιγμή, οι οικονομικές κυρώσεις της τελευταίας, σε συνδυασμό με το κενό εξουσίας που προέκυψε μετά το πραξικόπημα, οδήγησε στην απόσυρση όλων των δυνάμεων του κυβερνητικού στρατού από το βόρειο τμήμα του Μάλι.

Πλέον ο Amadou Toumani Toure βρίσκεται στη Σενεγάλη και στην αφρικανική χώρα έχει σχηματιστεί μια μεταβατική κυβέρνηση, η οποία έχει αναλάβει το έργο της οργάνωσης και πραγματοποίησης εκλογών εντός 40 ημερών. Ωστόσο, τα πράγματα έγιναν περίπλοκα ύστερα από την απόφαση της Ecowas να στείλει 3.000 στρατιώτες της στο Μάλι, με τον επικεφαλής της CNRDRE, Amadou Sanogo, να ξεκαθαρίζει πως οποιοσδήποτε ξένος στρατιώτης περάσει τα σύνορα της χώρας θα αντιμετωπιστεί ως εχθρός.

Παράλληλα, η ανακοίνωση της Ecowas πως οι εκλογές θα μπορούσαν τελικά να πραγματοποιηθούν μέσα στους επόμενους 12 μήνες (αντί των 40 ημερών που ήταν το αρχικό χρονικό περιθώριο) προκάλεσε εκ νέου την έντονη αντίδραση της CNRDRE.

Δείτε το video…

Διαβάστε επίσης:
«H Ecowas παρακάμπτει τον Στρατό», Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 29 Απριλίου 2012, 02:30

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης