Την τελευταία του πνοή άφησε σε ηλικία 95 ετών ένας από τους πιο διάσημους ηθοποιούς του Χόλυγουντ, μετέδωσε το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο BBC.

Ο Ernest Borgnine είχε πλούσια παρουσία στα κινηματογραφικά δρώμενα, με περισσότερα από 60 χρόνια καριέρας. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπό του, ο θάνατός του οφείλεται σε νεφρική ανεπάρκεια. «Στο πλευρό του βρισκόταν συνεχώς η οικογένειά του», τόνισε ο εκπρόσωπός του, Harry Flynn, σε δημοσιογράφους έξω από νοσοκομείο «Cedars-Sinai Medical Center» στο Λος Άντζελες όπου και εξέπνευσε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Γεννημένος το 1917 στις Η.Π.Α. από Ιταλούς μετανάστες, πέρασε τα παιδικά του χρόνια στην Ιταλία και στη συνέχεια επέστρεψε πίσω στην Αμερική, όπου και υπηρέτησε στο Πολεμικό Ναυτικό στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Όταν ο πόλεμος τέλειωσε, ο Ernest Borgnine επιχείρησε να ασχοληθεί με μια σειρά από χειρωνακτικά επαγγέλματα, ώσπου ύστερα από την έντονη παρότρυνση της μητέρας του ξεκίνησε τα πρώτα του βήματα στην υποκριτική.

«Θα ήθελα να ευχαριστήσω τη μητέρα του που μου έβαλε την ιδέα να ασχοληθώ με αυτό το απίστευτο επάγγελμα», είχε πει την ώρα που έπαιρνε στα χέρια του το χρυσό αγαλματίδιο το 1955. Είχε παντρευτεί πέντε φορές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πολύ καλή θεωρείται η παρουσία του στην κινηματογραφική ταινία «The Wild Bunch» ενώ εξαιρετική χαρακτηρίζεται η ερμηνεία του στην κωμική σειρά «McHale’s Navy», όπου και υποδύεται τον διοικητή Quinton McHale.

Παρά το προχωρημένο της ηλικίας του, ο Ernest Borgnine συνέχιζε να δραστηριοποιείται, με τελευταία παρουσία του, το 2009, στην επιτυχημένη αμερικανική σειρά «Στην Εντατική» (ER).

Η ταινία «Marty»

Το 1955 o Ernest Borgnine κερδίζει το βραβείο Όσκαρ α΄ ανδρικού ρόλου για την ερμηνεία του στην κινηματογραφική ταινία «Marty». 

«Δεν σου αρέσει. Η μητέρα μου δεν την συμπαθεί. Είναι σαν σκύλος κι εγώ είμαι χοντρός και άσχημος. Το μόνο που ξέρω όμως είναι ότι πέρασα καλά χθες το βράδυ. Και θα περάσω καλά και σήμερα. Αν λοιπόν έχουμε πολλές καλές τέτοιες στιγμές μαζί, θα πέσω στα γόνατά μου και θα την παρακαλέσω να με παντρευτεί. Αν πάλι κάνουμε πάρτι την Πρωτοχρονιά θα έχω κανονίσει ραντεβού γι αυτό το πάρτι. Δεν σου αρέσει; Αυτό είναι πολύ καλό», είναι ένας μόνο από τους χαρακτηριστικούς μονολόγους του 34χρονου Marty, ενός χασάπη που έγινε… χασάπης από ανάγκη και μένει με τη μητέρα του, παρατηρώντας τους ανθρώπους να ζευγαρώνουν μεταξύ τους.

Ώσπου, ένα βράδυ αποφασίζει να πάει στο «Stardust Ballroom», ένας μέρος όπου γιορτάζουν άνθρωποι λίγο πριν ανέβουν τα σκαλιά της Εκκλησίας. Από εκείνη τη στιγμή η ζωή του θα αλλάξει και θα κληθεί να πάρει αποφάσεις…

Το «Marty» είναι η ταινία με τη μικρότερη χρονική διάρκεια που έχει κερδίσει Όσκαρ Καλύτερης Φωτογραφίας.

Δείτε το video…

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης