Πέθανε σε ηλικία 87 ετών ο θρυλικός Ισραηλινός μυστικός πράκτορας Μάικλ (Μάικ) Χαράρι, ο δημιουργός της μονάδας Kidon της Μοσάντ για την εξόντωση προσώπων, μετέδωσαν τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης.

Μαχητής από τα πρώτα νεανικά του χρόνια στις τάξεις των σιωνιστικών στρατιωτικών δυνάμεων πριν από την ίδρυση του κράτους του Ισραήλ το 1948, ο Χαράρι ακολούθησε μακρόχρονονη καριέρα στις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις και στη συνέχεια στη Μοσάντ, στους κόλπους της οποίας εξελίχθηκε σε μυθική φυσιογνωμία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Υπεύθυνος στρατολόγησης μυστικών πρακτόρων, διηύθυνε την υπηρεσία Caesarea της Μοσάντ και δημιούργησε την μονάδα Kidon με αποστολή την εξόντωση στο εξωτερικό προσώπων υπεύθυνων για επιθέσεις κατά του Ισραήλ.

Ετέθη επικεφαλής της επιχείρησης «Θεϊκή Οργή», που είχε ως στόχο την εξόντωση των δραστών της δολοφονίας 11 ισραηλινών αθλητών κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του 1972 στο Μόναχο.

Ο Χαράρι υπέβαλε την παραίτησή του έπειτα από τη δολοφονία από τις υπηρεσίες του το 1973 στη Νορβηγία μαροκινού σερβιτόρου, ο οποίος είχε αναγνωριστεί κατά λάθος ως ο δεύτερος στην ιεραρχία της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης Αλι Χάσαν Σαλαμέχ, ο οποίος τελικά θα σκοτωθεί κατά την έκρηξη του αυτοκινήτου του το 1979 στον Λίβανο, κατόπιν προσωπικής εντολής του Μάικ Χαράρι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Χαράρι συμμετείχε στην οργάνωση της επιχείρησης Έντεμπε για τη διάσωση των επιβατών αεροσκάφους της Air France το οποίο είχε πέσει θύμα αεροπειρατείας το 1976. Τότε τελούσε υπό τις εντολές του Ιτσχάκ Χόφι, του αρχηγού της Μοσάντ , που πέθανε την περασμένη εβδομάδα.

Μετά τη συνταξιοδότησή του από τις ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες, ο Μάικ Χαράρι «ανέπτυξε σχέσεις» με τον δικτάτορα του Παναμά Μανουέλ Νοριέγκα, πριν από την ανατροπή του από τις ΗΠΑ το 1989.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης