Από θαύμα ζει ο Δανός ποδοσφαιριστής Κρίστιαν Έρικσεν ο οποίος χθες, κατά τη διάρκεια του αγώνα Δανία-Φινλανδία για το EURO 2021, κατέρρευσε μέσα στο γήπεδο. Η έγκαιρη επέμβαση του αρχηγού της Δανίας Σίμον Κάιερ, λέγεται πως τον έσωσε, αφού μέχρι να βρεθούν στο πλευρό του οι γιατροί, ο αρχηγός της ομάδας, άνοιξε το στόμα του Έρικσεν και του κράτησε τη γλώσσα. Η άμεση επέμβαση των γιατρών, του έσωσαν τη ζωή, όπως αποδείχθηκε στη συνέχεια.

Ωστόσο, γιατροί, όπως ο καθηγητής καρδιολογίας Σαντζέι Σάρμα, ο οποίος συνυπήρξε με τον 29χρονο Έρικσεν στην Τότεναμ και πλέον είναι πρόεδρος της επιτροπής καρδιολόγων της Αγγλικής Ομοσπονδίας, καθώς και καθηγητής στο πανεπιστήμιο St Georges’ του Λονδίνου, εκφράζει πολύ σοβαρές αμφιβολίες για το αν θα ξαναπαίξει ποδόσφαιρο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η στιγμή της κατάρρευσης του ποδοσφαιριστή:

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Προφανώς κάτι πήγε πολύ άσχημα. Οι γιατροί κατάφεραν να τον επαναφέρουν. Το ερώτημα όμως είναι τι συνέβη και γιατί συνέβη. Μιλάμε για έναν παίκτη που προφανώς κάνει συνεχώς εξετάσεις, άρα πώς προέκυψε αυτή η ανακοπή καρδιάς; Πάντως το γεγονός ότι έχει τις αισθήσεις του και είναι σταθερός είναι θετικό, τα πράγματα δείχνουν πολύ καλά», είπε ο ίδιος.
«Δεν ξέρω αν θα ξαναπαίξει ποδόσφαιρο. Χωρίς να θέλω να γίνω πολύ ωμός, ο Κρίστιαν Ερικσεν πέθανε σήμερα, για λίγα λεπτά βέβαια, αλλά πέθανε και επανήλθε. Θα του επέτρεπε ένας γιατρός να ξαναπαίξει μπάλα; Η απάντηση είναι όχι. Τα καλά νέα είναι πως ο Κρίστιαν είναι ζωντανός, αλλά τα άσχημα πως μάλλον η καριέρα του φτάνει στο τέλος της. Δεν ξέρω αν θα παίξει ξανά επαγγελματικά. Στην Αγγλία πάντως δεν θα έπαιζε. Είμαστε πολύ αυστηροί σε τέτοια θέματα», πρόσθεσε ο ίδιος.

Η καθηγήτρια αθλητικής καρδιολογίας στο πανεπιστήμιο St. George του Λονδίνου, Σαντζάι Σάρμα, ανέφερε ότι είναι πολύ δύσκολο για τον Κρίστιαν Έρικσεν να παίξει ποδόσφαιρο σε επαγγελματικό επίπεδο, μετά και το καρδιακό επεισόδιο που υπέστη στον χθεσινό αγώνα με την Φινλανδία.

«Κάτι πήγε πραγματικά λάθος. Αλλά κατάφεραν να τον επαναφέρουν, αλλά η ερώτηση είναι τι συνέβη. Αυτό το παιδί (σ.σ. Έρικσεν) είχε φυσιολογικές εξετάσεις μέχρι το 2019, όποτε ποια είναι η εξήγηση για την καρδιακή ανακοπή; Το γεγονός ότι είναι σταθερός και έχει τις αισθήσεις του είναι πολύ θετικό. Δεν ξέρω αν θα παίξει ποτέ ξανά ποδόσφαιρο. Χωρίς να θέλω το πω απερίφραστα, πέθανε σήμερα, έστω και για λίγα λεπτά, αλλά συνέβη. Θα τον αφήσει κάποιο ιατρικό επιτελείο να παίξει ξανά; Η απάντηση είναι όχι», είπε η ίδια.

Η Παγκόσμια Ένωση Ποδοσφαιριστών είχε προειδοποιήσει την UEFA για την εξάντληση των παικτών

Η Παγκόσμια Ένωση Ποδοσφαιριστών (FIFPro) με επιστολή της, είχε προειδοποιήσει την UEFA για την κούραση των παικτών, λίγες ώρες πριν το περιστατικό με τον Κρίστιαν Έρικσεν.

Η FIFPro σε επιστολή της αναφέρει μεταξύ άλλων: «Τα τελευταία τέσσερα χρόνια, ποδοσφαιριστές ανά τον κόσμο μας έχουν πει πόσο βαρύ και εξαντλητικό έχει γίνει το πρόγραμμα, οι συνθήκες σωματικές και πνευματικές, γύρω από έναν αγώνα, οδηγούν σε εξάντληση. Στους επόμενους μήνες θα συζητήσουμε με την FIFA ώστε να μπορέσουμε να εγγυηθούμε ένα πιο δίκαιο πρόγραμμα για τους ποδοσφαιριστές, καλύτερες συνθήκες εντός και εκτός του αγωνιστικού χώρου».
 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης