Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν την Πέμπτη μια «μικρή παύση» στις συνομιλίες που διεξάγονταν στην Ντόχα με τους Ταλιμπάν, μετά την επίθεση που εξαπέλυσαν εναντίον αμερικανικής αεροπορικής βάσης στο Αφγανιστάν, δήλωσε ο Αμερικανός ειδικός απεσταλμένος Ζαλμάι Χαλιλζάντ.

«Συναντήθηκα με τους Ταλιμπάν σήμερα, τους εξέφρασα την οργή μου για την επίθεση στο Μπαγκράμ» έγραψε ο Χαλιλζάντ στο Twitter αναφερόμενος στην επίθεση εναντίον της αμερικανικής στρατιωτικής βάσης του Αφγανιστάν την Τετάρτη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Οι Ταλιμπάν θα πρέπει να αποδείξουν ότι επιθυμούν να απαντήσουν στην επιθυμία των Αφγανών για ειρήνη, και ότι είναι ικανοί» προειδοποίησε. «Κάνουμε μια μικρή παύση, ώστε να μπορέσουν να συνομιλήσουν με τους επικεφαλής τους για το σημαντικό αυτό ζήτημα» πρόσθεσε.

Η επίθεση της Τετάρτης, την ευθύνη για την οποία ανέλαβαν οι Ταλιμπάν, είχε στόχο ένα υπό κατασκευή νοσοκομείο στο Μπαγκράμπ, βόρεια της Καμπούλ, ενώ προκάλεσε τον θάνατο δύο αμάχων και τον τραυματισμό ακόμη 60.

Σημειώθηκε παρά την επανέναρξη το Σάββατο στο Κατάρ των συζητήσεων μεταξύ των ΗΠΑ και των Ταλιμπάν, με στόχο τη μείωση της βίας, δηλαδή την εκεχειρία στο Αφγανιστάν, κάτι που θα επιτρέψει τη σταδιακή αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από τη χώρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είχε αναστείλει στις αρχές Σεπτεμβρίου, προς γενική έκπληξη, τις συνομιλίες που είχαν ξεκινήσει με τους Ταλιμπάν και οι οποίες επρόκειτο να καταλήξουν σε συμφωνία. Είχε επικαλεστεί μία επίθεση στην Καμπούλ, από την οποία είχε σκοτωθεί ένας Αμερικανός στρατιώτης.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης