Φωτογραφίες του Μπόρις Τζόνσον με ένα ποτήρι στο χέρι σε ένα ακόμη πάρτι στην Ντάουνινγκ Στριτ το 2020, εν μέσω ισχύος αυστηρών περιοριστικών μέτρων κατά της πανδημίας, επαναφέρουν το γαϊτανάκι των κατηγοριών ότι ψεύδεται λίγο πριν την πολυαναμενόμενη δημοσίευση έκθεσης για το partygate.

Οι νέες φωτογραφίες δημοσιεύθηκαν το βράδυ της Δευτέρας από το ITV News και τραβήχτηκαν σε πάρτι που οργανώθηκε για την αποχώρηση του επικεφαλής Επικοινωνίας, Λι Κέιν, στις 13 Νοεμβρίου 2020, δηλαδή λίγες ημέρες μετά την ανακοίνωση του δεύτερου lockdown στην Αγγλία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε αυτές εμφανίζεται ο Βρετανός πρωθυπουργός να σηκώνει το ποτήρι, να συζητάει με άλλους γύρω από ένα τραπέζι πάνω στο οποίο βρίσκονται πολλά μπουκάλια κρασιού και φαγητό.

Αυτό το πάρτι έγινε αντικείμενο αστυνομικής έρευνας, όπως και οι άλλες γιορτές που οργανώθηκαν στους κύκλους της εξουσίας κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Το σκάνδαλο ονομάστηκε partygate.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όταν ρωτήθηκε στη Βουλή των Κοινοτήτων για το πάρτι του Νοεμβρίου, ο Μπόρις Τζόνσον διαβεβαίωσε πως δεν έγινε καμία γιορτή αυτή την ημερομηνία και ότι είναι βέβαιος ότι δεν παραβιάστηκε κανένας κανόνας.

Του έχει επιβληθεί πρόστιμο από την αστυνομία, αλλά για τη συμμετοχή του σε πάρτι-έκπληξη για τα 56α γενέθλιά του στην Ντάουνινγκ Στριτ, και όχι για τη γιορτή αυτή της αποχώρησης του επικεφαλής Επικοινωνίας. Η δημοσίευση των φωτογραφιών επαναφέρει τις επικρίσεις.

Η δεύτερη στην ιεραρχία του Εργατικού Κόμματος, Αντζελα Ρέινερ, δήλωσε στο ITV ότι προκαλεί κατάπληξη το ότι δεν επιβλήθηκε πρόστιμο στον Μπόρις Τζόνσον για τη γιορτή αυτή που δεν μοιάζει με συγκέντρωση εργασίας.

Το επιβαρυντικό στοιχείο στην περίπτωση αυτή είναι, σύμφωνα με την Άντζελα Ρέινερ, ότι ο Μπόρις Τζόνσον «γνώριζε ότι παραβιάζει τους κανόνες (…) ωστόσο προσπάθησε να ξεφύγει. Προσπάθησε να πει ψέματα στους Βρετανούς και στο Κοινοβούλιο».

Η αστυνομική έρευνα έχει τελειώσει και κατέληξε στην επιβολή 126 προστίμων για γεγονότα που τοποθετούνται σε οκτώ διαφορετικές ημερομηνίες, από τις 20 Μαΐου 2020 μέχρι τις 16 Απριλίου 2021.

Ωστόσο, η δημοσίευση της έκθεσης της δημόσιας λειτουργού Σου Γκρέι αναμένεται τις προσεχείς ημέρες και είναι πιθανόν ότι θα δώσει στοιχεία και φωτογραφίες για ποικίλες εορταστικές εκδηλώσεις, ρίχνοντας νερό στον μύλο των επικρίσεων.

Θα ακολουθήσει η ολοκλήρωση της κοινοβουλευτικής έρευνας με αντικείμενο να προσδιοριστεί αν ο Μπόρις Τζόνσον σκοπίμως παραπλάνησε τους Βρετανούς βουλευτές για την υπόθεση αυτή δηλώνοντας στη Βουλή των Κοινοτήτων ότι «τηρήθηκαν όλοι οι κανόνες».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης