Ο Περουβιανός υπουργός Άμυνας, ο Ουάλτερ Αγιάλα, υπέβαλε χθες Δευτέρα την παραίτησή του, αφού αντιμετώπισε ερωτήματα για τις πιέσεις που φέρεται να άσκησε προκειμένου να προαχθούν αξιωματικοί προσκείμενοι στην κυβέρνηση του νέου αριστερού προέδρου.

«Θέτω το αξίωμά μου στη διάθεση του προέδρου της Δημοκρατίας και ανώτατου διοικητή των ενόπλων δυνάμεων», ανέφερε ο κ. Αγιάλα μέσω Twitter έπειτα από συνάντηση που είχε με τον αρχηγό του κράτους Πέδρο Καστίγιο στο κυβερνητικό μέγαρο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο πρόεδρος Καστίγιο δεν έχει επιβεβαιώσει μέχρι στιγμής εάν έκανε δεκτή την παραίτηση του κ. Αγιάλα, πρώην δικαστή, 50 ετών.

Ο κ. Καστίγιο καθαίρεσε πριν από τέσσερις ημέρες τον επικεφαλής του γενικού επιτελείου στρατού, τον στρατηγό Χοσέ Βισκάρα, και τον αρχηγό του γενικού επιτελείου αεροπορίας, τον πτέραρχο Χόρχε Τσαπάρο.

Οι δύο ανώτεροι αξιωματικοί υποστήριξαν χθες Δευτέρα ότι οι απομακρύνσεις τους οφείλονταν στις διαφορές απόψεων με τον υπουργό Αγιάλα και τον γενικό γραμματέα της προεδρίας, τον Μπρούνο Πατσέκο, που τους ζητούσαν να προχωρήσουν παρατύπως σε προαγωγές αξιωματικών προσκείμενων στην κυβέρνηση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την περασμένη εβδομάδα, ο πρώην υπουργός Εσωτερικών, ο Λουίς Μπαρανσουέλα, υπέβαλε την παραίτησή του μετά τον σάλο που προκάλεσε το ότι οργάνωσε γιορτή στο σπίτι του εν μέσω της πανδημίας του νέου κορωνοϊού.

Την 7η Οκτωβρίου ο αρχηγός του κράτους αντικατέστησε τον πρωθυπουργό Γκίδο Βεγίδο και επτά μέλη της κυβέρνησης. Τον Αύγουστο, άλλαξε υπουργό Εξωτερικών.

Στην εξουσία από την 28η Ιουλίου, ο Πέδρο Καστίγιο, που εξελέγη με κόμμα της ριζοσπαστικής αριστεράς, επικράτησε στον δεύτερο γύρο των εκλογών της 6ης Ιουνίου επί της υποψήφιας της λαϊκιστικής δεξιάς Κέικο Φουχιμόρι με διαφορά μερικών δεκάδων χιλιάδων ψήφων.

Οι πρώτοι τρεις μήνες της διακυβέρνησης από τον πρώην εκπαιδευτικό και συνδικαλιστή έχουν σημαδευτεί από αρκετές τρικυμίες, πολιτικές και οικονομικές. Ο κ. Καστίγιο τελευταία αποστασιοποιείται από το Perú Libre («Ελεύθερο Περού»), την παράταξη με την οποία εξελέγη, στην προσπάθειά του να προβάλει πιο μετριοπαθή εικόνα. Η κυβέρνησή του εξασφάλισε ψήφο εμπιστοσύνης από το Κογκρέσο, στο οποίο την πλειοψηφία έχει η δεξιά, την περασμένη εβδομάδα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης