Ο υπουργός Άμυνας της Κολομβίας Γκιγιέρμο Μποτέρο ανακοίνωσε την Τετάρτη πως υπέβαλε την παραίτησή του, αντιμέτωπος με μεγάλη πίεση εξαιτίας των αποκαλύψεων περί εξωδικαστικών φόνων και την απειλή του Κογκρέσου να τον αποπέμψει.

Η θητεία του Μποτέρο, 71 ετών, επιχειρηματία, σημαδεύτηκε από αλλεπάλληλα σκάνδαλα. Αυτή την εβδομάδα, γερουσιαστής τον κατηγόρησε ότι συγκάλυψε εσκεμμένα την πληροφορία ότι σκοτώθηκαν παιδιά σε πρόσφατη αεροπορική επιδρομή εναντίον αποστάτη της άλλοτε οργάνωσης ανταρτών Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας (FARC).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Μποτέρο αντέτεινε ότι η επιχείρηση αυτή ήταν νόμιμη και ότι οι ένοπλες δυνάμεις δεν γνώριζαν ότι βρίσκονταν ανήλικοι στον καταυλισμό ο οποίος στοχοθετήθηκε.

Πιστεύεται ότι σκοτώθηκαν τουλάχιστον οκτώ παιδιά.

«Είναι καθήκον μου ως υπουργός να κάνω σωστή ανάγνωση του πολιτικού κλίματος και γι’ αυτό αποφάσισα να υποβάλω την παραίτησή μου», ανέφερε ο Μποτέρο σε επιστολή του που μεταφορτώθηκε στον λογαριασμό του υπουργείου Άμυνας στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επικριτές του Μποτέρο υπέδειξαν επίσης τις εξωδικαστικές δολοφονίες δύο πρώην μαχητών της οργάνωσης FARC από στρατιωτικούς και την αύξηση των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ως τεκμήρια πως είναι ακατάλληλος για το αξίωμα.

Τον Σεπτέμβριο, η κυβέρνηση του προέδρου Ιβάν Ντούκε βρέθηκε σε δύσκολη θέση όταν κλήθηκε να υπερασπιστεί μια έκθεση των ένοπλων δυνάμεων που ισχυριζόταν ότι απεδείκνυε πως η κυβέρνηση της Βενεζουέλας υποστηρίζει υλικά αντάρτες και διακινητές ναρκωτικών, που αξιωματούχοι παραδέχθηκαν εντέλει ότι περιείχε χωρίς αναφορές φωτογραφικά στιγμιότυπα που είχαν δημοσιευτεί από ΜΜΕ και είχαν απαθανατιστεί στην Κολομβία, όχι στη Βενεζουέλα.

Κόμματα της κεντροαριστεράς και του κέντρου που είχαν υποστηρίξει τον Μποτέρο στο παρελθόν ξεκαθάρισαν πως σκόπευαν να ταχθούν υπέρ σε ενδεχόμενη διαδικασία ψήφου δυσπιστίας στο πρόσωπό του, κάτι που θα υποχρέωνε τον πρόεδρο Ντούκε, ο οποίος ανήκει στην αποκαλούμενη σκληρή δεξιά, να τον απομακρύνει.

Ο Ντούκε δεν έχει εξασφαλίσει απόλυτη πλειοψηφία σε κανένα από τα δύο σώματα του Κογκρέσου, κατά συνέπεια δεν είχε τρόπο να προστατεύσει τον υπουργό του. Εάν το Κογκρέσο τασσόταν υπέρ της αποπομπής του Μποτέρο, θα επρόκειτο για εξέλιξη χωρίς προηγούμενο στην πολιτική ιστορία της χώρας της Λατινικής Αμερικής.

Προηγούμενη πρόταση δυσπιστίας σε βάρος του Μποτέρο δεν εξασφάλισε την έγκριση της κάτω Βουλής τον Ιούνιο, ωστόσο τότε ο υπό παραίτηση υπουργός Άμυνας διέθετε την υποστήριξη κομμάτων του κέντρου.

Ο Μποτέρο διορίστηκε υπουργός Άμυνας όταν ανέλαβε η κυβέρνηση του Ντούκε, τον Αύγουστο του 2018.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης