Ο 77χρονος Ρικάρδο Βαλέρο, ο πρέσβης του Μεξικού στην Αργεντινή, υπέβαλε την παραίτησή του «για λόγους υγείας», εν μέσω κατηγοριών σε βάρος του για δύο μικροκλοπές, η μία εκ των οποίων καταγράφηκε σε βίντεο στα τέλη Οκτωβρίου: ο διπλωμάτης προσπάθησε να βγει από το πιο γνωστό βιβλιοπωλείο του Μπουένος Άιρες έχοντας κρύψει μέσα στην εφημερίδα που είχε κάτω από τη μασχάλη αντίτυπο βιογραφίας του Τζάκομο Καζανόβα, αξίας που δεν ξεπερνούσε τα δέκα ευρώ.

Ο Βαλέρο ανακλήθηκε νωρίτερα αυτόν τον μήνα από το μεξικανικό υπουργείο Εξωτερικών, μετά τον σάλο που προκάλεσε η απόπειρα κλοπής του βιβλίου για τον Καζανόβα, στρατιωτικό, κατάσκοπο, συγγραφέα και θρυλικό γυναικοκατακτητή, από ράφι του El Ateneo Grand Splendid, για πολλούς ενός από τα ομορφότερα βιβλιοπωλεία στον κόσμο, στον χώρο όπου λειτουργούσε άλλοτε ένα θέατρο, στην πρωτεύουσα του Μπουένος Άιρες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η δεύτερη κατηγορία σε βάρος του διπλωμάτη σχετιζόταν με την απόπειρα κλοπής μιας μπλούζας σε κατάστημα αφορολόγητων ειδών του διεθνούς αεροδρομίου του Μπουένος Άιρες τη 10η Δεκεμβρίου, δύο ημέρες μετά την ανάκλησή του.

Ο Μεξικανός υπουργός Εξωτερικών αποδέχθηκε την παραίτηση του πρέσβη την Κυριακή. Ο Βαλέρο, «σπουδαίος άνθρωπος», υποβάλλεται «σε θεραπεία για νευρολογική πάθηση» και «του εύχομαι ταχεία ανάρρωση», περιορίστηκε να αναφέρει ο επικεφαλής της μεξικανικής διπλωματίας Μαρσέλο Εμπράρδ μέσω Twitter.

Μέσα ενημέρωσης του Μεξικού και της Αργεντινής εξήγησαν ότι ο Βαλέρο έχει όγκο στον εγκέφαλο και η κατάστασή του έχει αλλοιώσει σε δραματικό βαθμό τη συμπεριφορά του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης