Οι New York Times πάντοτε είχαν την άποψη ότι οι εκλογικές παρεμβάσεις των ΗΠΑ «γενικά είχαν ως στόχο να βοηθήσουν τους μη αυταρχικούς υποψηφίους», ενώ η Ρωσία «παρενέβη συχνότερα για να διαταράξει τη δημοκρατία ή να προωθήσει την αυταρχική κυριαρχία».

Λαμβάνοντας ως δεδομένη τη ρωσική ανάμειξη στις εκλογές του 2016, οι New York Times κατηγορούν τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν για νέο Ψυχρό Πόλεμο με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στις 2 Ιουλίου παρουσιάζουν άρθρο πρώτης σελίδας με τίτλο οι Ηνωμένες Πολιτείες «στέκονται στο περιθώριο», ενώ το Κρεμλίνο δημιουργεί «κύμα επιθετικότητας».

Την 1η Ιουλίου, οι Νew York Times δημοσίευσαν άρθρο της πρώην συμβούλου εθνικής ασφάλειας Σούζαν Ράις (σύμφωνα με πληροφορίες, βρίσκεται στη σύντομη λίστα ως πιθανή υποψήφια αντιπρόεδρος του Μπάιντεν), στο οποίο αναφέρεται ότι ο Λευκός Οίκος διευθύνεται από «ψεύτες και μάγους που απευθύνονται σε έναν τυραννικό πρόεδρο ο οποίος προωθεί ενεργά τα άθλια συμφέροντα του εχθρού μας.

»Λαμβάνοντας υπόψη την ευθύνη που ανατίθεται στον Πούτιν, ίσως είναι καιρός να υπενθυμίσουμε στους αναγνώστες των ΝΥ Times την αμερικανική παρέμβαση σε ξένες εκλογές».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το άσχημο είναι πως τώρα πια οι ΝΥ Times δεν μπορούσαν να πάρουν συνέντευξη από τον ανατραπέντα από τις ΗΠΑ Ιρανό, Μοχάμεντ Μοσαντέγκ, τον Σαλβαδόρ Αλιέντε της Χιλής ή τον Πατρίς Λούμπαμπα του Κονγκό, που στοχευμένοι από την Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών αντικαταστάθηκαν από βάναυσα καθεστώτα που κυβερνούσαν για δεκαετίες.

Ο Αλιέντε και ο Λούμπαμπα επιπλέον δεν επέζησαν από το σχέδιο βίας που ενορχήστρωσε η CIA.

Οι αποκαλύψεις των δολοφονιών στην Κούβα, το Κονγκό, τη Δομινικανή Δημοκρατία και το Βιετνάμ οδήγησαν τελικά σε απαγόρευση των πολιτικών δολοφονιών της CIA στα μέσα της δεκαετίας του 1970.

Ο μεγάλος κύριος των εκλογικών παρεμβάσεων και της αλλαγής καθεστώτος είναι φυσικά η CIA, η οποία δημιουργήθηκε το 1947 και άρχισε αμέσως να παρεμβαίνει στις εκλογές στην Ευρώπη. Η Γαλλία και η Ιταλία ήταν οι πρωταρχικοί στόχοι, καθώς «σακούλες χρημάτων» παραδόθηκαν σε επιλεγμένους πολιτικούς «για να καλύψουν τα έξοδά τους», σύμφωνα με τον F. Mark Wyatt, πρώην πράκτορα της CIA. Ο δρόμος έγινε πολύ πιο σκοτεινός τη δεκαετία του 1950, όταν ο πρόεδρος Dwight D. Eisenhower διέταξε την ανατροπή του δημοκρατικά εκλεγμένου προέδρου του Ιράν το 1953 και την εγκατάσταση ενός βάναυσου στρατιωτικού καθεστώτος στη Γουατεμάλα το 1954.

Η CIA κυκλοφόρησε μικρή δέσμη αρχείων σχετικά με το στρατιωτικό πραξικόπημα του 1954 στη Γουατεμάλα, αλλά δεν έχει αποχαρακτηρίσει υλικό ότι με τη βοήθεια της CIA βρήκαν τον θάνατο περίπου 200.000 κάτοικοι της χώρας αυτής από το πραξικόπημα.

Η CIA εκπαίδευσε και υποστήριξε διαβόητες δυνάμεις ασφαλείας σε όλη την Κεντρική Αμερική, ιδίως στην Ονδούρα, όπου το Τάγμα 316 λειτούργησε βάναυσα κέντρα κράτησης σε όλη τη χώρα.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η CIA ήταν υπεύθυνες για την εγκατάσταση καταχρηστικών κυβερνήσεων στη Νικαράγουα και το Ελ Σαλβαδόρ.

Και δεν ήταν αφορμή τα αμερικανικά εθνικά συμφέροντα που διακυβεύονταν σπάνια σε αυτές τις παρεμβάσεις.

Ο Χένρι Α. Κίσιντζερ, σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του προέδρου Ρίτσαρντ Νίξον, το περιέγραψε προσεκτικά  χαρακτηρίζοντας τη Χιλή ως «στιλέτο που έδειχνε στην καρδιά της Ανταρκτικής».

Ο Κίσιντζερ απλώς δεν μπορούσε να δει «γιατί οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να αφήσουν τη Χιλή να γίνει κομμουνιστική μόνο λόγω της ηλιθιότητας του λαού της».

Η εγκατάσταση του σάχη στο Ιράν από το CIA το 1953 ήταν η αρχική αμαρτία που συνεχίζει να μαστίζει τις σχέσεις ΗΠΑ-Ιράν.

Ο μελετητής του Carnegie Mellon, Dov H. Levin, εξέτασε το ιστορικό αρχείο και διαπίστωσε ότι υπήρχαν περισσότερες από 80 εμφανείς και μυστικές επιχειρήσεις επιρροής εκλογών από τις Ηνωμένες Πολιτείες από το 1947 έως το 2000, σε αντίθεση με 36 σοβιετικές και ρωσικές επιχειρήσεις την ίδια περίοδο.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες χρησιμοποίησαν διάφορα μυστικά μέσα, συμπεριλαμβανομένης της εισβολής σε πολιτικά γραφεία, για να κλέψουν κώδικες.

Το 1996, η κυβέρνηση Κλίντον παρενέβη κατάφωρα και κρυφά στις ρωσικές εκλογές για να βεβαιωθεί ότι ο Μπόρις Γέλτσιν δεν θα ηττηθεί από έναν «ντεμοντέ κομμουνιστή γραφειοκράτη».

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δημιούργησαν δάνειο 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στη Ρωσία και ανέθεσαν σε Αμερικανούς πολιτικούς συμβούλους την προεκλογική εκστρατεία του Γέλτσιν.

Είναι πολλοί οι ηγέτες στις Ηνωμένες Πολιτείες που πιστεύουν ότι αρκετές προεδρικές διοικήσεις απέτυχαν να επωφεληθούν από τη λεγόμενη νίκη των ΗΠΑ στον Ψυχρό Πόλεμο.

Οι αυτοανακηρυχθέντες φιλελεύθεροι, όπως η Σούζαν Ράις, μοιράζονται ακόμα και την άποψη των νεοσυντηρητικών όπως του John Bolton. Φαίνεται να πιστεύουν ότι η «ντροπή της Δύσης» είναι η αποτυχία να επωφεληθεί από τη νίκη του Ψυχρού Πολέμου, χωρίς να διασφαλιστεί ότι οι πρώην σοβιετικές δημοκρατίες όπως η Γεωργία και η Ουκρανία θα γίνουν δεκτές στο ΝΑΤΟ και ότι τα πρόσφατα γεγονότα στην Κριμαία και το Χονγκ Κονγκ δικαιολογούν έναν νέο Ψυχρό Πόλεμο.

Η διάρκεια της προεδρικής εκστρατείας στις Ηνωμένες Πολιτείες δεν δίνει τον χρόνο ή τον χώρο να διεξαχθεί ορθολογικός διάλογος σχετικά με τη σημασία της αποκατάστασης σταθερών και προβλέψιμων σχέσεων μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσίας.

Σύνταξη Κ. Μπετινάκης

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης