Την Κύπρο θα επισκεφθεί στις 8 Σεπτεμβρίου ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας Σεργκέι Λαβρόφ για μια πιο λεπτομερή ανασκόπηση των εξελίξεων και την από κοινού ανάληψη δράσεων προς επικράτηση ειρήνης και σταθερότητας στην ανατολική Μεσόγειο.

Την πληροφορία γνωστοποίησε ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν στον Πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής τους επικοινωνίας το πρωί της Πέμπτης (30/07).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε δηλώσεις του στο Προεδρικό Μέγαρο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Κυριάκος Κούσιος ανέφερε ότι η συνομιλία του Προέδρου Αναστασιάδη με τον Β. Πούτιν διήρκεσε πέραν των 45 λεπτών και σε αυτή ο Πρόεδρος ζήτησε την παρέμβαση του Ρώσου Προέδρου προς την Τουρκία, ούτως ώστε να πειστεί η Τουρκία να τερματίσει τις έκνομες της ενέργειες, ενώ ταυτόχρονα εξέφρασε την αποφασιστικότητά του για συνέχιση των συνομιλιών για μια δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική λύση του κυπριακού προβλήματος.

«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε τον Πρόεδρο Πούτιν για τις έκνομες ενέργειες της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας και για την τελευταία NAVTEX που εξέδωσε η Τουρκία, καθώς και για την παρουσία του ερευνητικού σκάφους Μπαρμπαρός στην ΑΟΖ της Κύπρου» είπε συγκεκριμένα.

Τέτοιες ενέργειες, τόνισε, «εντείνουν την ήδη τεταμένη κατάσταση και δεν συμβάλλουν στη δημιουργία ενός καλού κλίματος για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων για συνολική επίλυση του κυπριακού προβλήματος που αποτελεί, όπως τόνισε, την προτεραιότητά μας».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ταυτόχρονα επιβεβαίωσε τη σταθερή προσήλωσή μας στην επίλυση του κυπριακού προβλήματος με συνέχιση των συνομιλιών στη βάση των ψηφισμάτων των ΗΕ» ανέφερε ο κ. Κούσιος.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εξήγησε στον Πρόεδρο Πούτιν ότι η θέση της Τουρκίας πως ενεργεί στα πλαίσια προστασίας των δικαιωμάτων της τουρκοκυπριακής κοινότητας δεν ευσταθεί γιατί η Τουρκία αμφισβητεί και απαιτεί το 44% της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, κάτι που σαφώς επηρεάζει και τα δικαιώματα της τουρκοκυπριακής κοινότητας.

Επίσης δεν ισχύει επειδή «η Κυπριακή Δημοκρατία έχει με σχετική νομοθεσία, αλλά και με προτάσεις του ίδιου του Προέδρου της Δημοκρατίας διασφαλίσει τα δικαιώματα της τουρκοκυπριακής κοινότητας».

«Ο Πρόεδρος αναφέρθηκε στο θέμα της Αμμοχώστου και τις απειλές της Τουρκίας για άνοιγμα και εποικισμό της περίκλειστης πόλης κατά παράβαση των σχετικών ψηφισμάτων του ΣΑ των Ηνωμένων Εθνών και ζήτησε την παρέμβαση του Ρώσου Προέδρου, θεωρώντας ότι μια τέτοια παρέμβαση θα ήταν καταλυτική και θα είχε άμεσα αποτελέσματα» είπε.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι ο Πρόεδρος ζήτησε επίσης «την παρέμβαση του Ρώσου Προέδρου προς την Τουρκία, ούτως ώστε να πειστεί η Τουρκία να τερματίσει τις έκνομες της ενέργειες ενώ ταυτόχρονα εξέφρασε την αποφασιστικότητά του για συνέχιση των συνομιλιών για μια δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική λύση του κυπριακού προβλήματος».

Από πλευράς του ο Ρώσος Πρόεδρος διαβεβαίωσε πως παρακολουθεί με μεγάλη ανησυχία την κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο και όσα διαδραματίζονται στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, τονίζοντας πως η Ρωσία τάσσεται πάντοτε υπέρ της επίλυσης των διαφορών μέσω διαπραγματεύσεων στη βάση των Αρχών του Διεθνούς Δικαίου.

Υποσχέθηκε πως θα παρέμβει από την πλευρά του ζητώντας από τον Πρόεδρο Ερντογάν εκτόνωση της κρίσης, αλλά και για εμπλοκή σε έναν δημιουργικό διάλογο για επίλυση του κυπριακού προβλήματος.

Επισήμανε πως τον ευχαριστεί ιδιαίτερα η στάση του Προέδρου Αναστασιάδη και η θέλησή του για επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων, όπως και οι προτάσεις για προστασία των δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων και υποσχέθηκε πως θα το μεταφέρει προς τον Ερντογάν.

Πληροφορίες από ΑΠΕ, ΚΥΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης