«Με αηδιάζει ακόμη και η σκέψη να δώσουμε το δικαίωμα ψήφου σε οποιονδήποτε βρίσκεται στη φυλακή», είχε δηλώσει ο Συντηρητικός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον, το 2010. Όπως έκρινε την Τρίτη το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης, η στέρηση του δικαιώματος ψήφου στα πρόσωπα τα οποία φυλακίζονται στη Βρετανία παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματά τους.

Πρόκειται για μια ακόμη απόφαση που προστίθεται σε μια σειρά διενέξεων που έχει ενοχλήσει έντονα Βρετανούς πολιτικούς που διάκεινται εχθρικά έναντι της ευρωπαϊκής νομοθεσίας στον τομέα των ατομικών και πολιτικών δικαιωμάτων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι διενέξεις ανάμεσα στη Βρετανία και στο ΕΔΑΔ συνέβαλαν να ενταθούν οι αντιευρωπαϊκές διαθέσεις στη Βρετανία, σε μια συγκυρία στην οποία η σχέση του Λονδίνου με την ΕΕ βρίσκεται όλο και περισσότερο σε αμφισβήτηση.

Η απόφαση αυτή του ΕΔΑΔ αφορά την προσφυγή μιας ομάδας δέκα κρατουμένων σε φυλακές της Βρετανίας, που υποστήριξαν ότι η στέρηση ψήφου παραβιάζει το δικαίωμά τους να συμμετέχουν στις εκλογές βάσει της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Οι κρατούμενοι δεν μπόρεσαν να ψηφίσουν στις ευρωεκλογές του 2009 διότι εξέτιαν ποινές φυλάκισης. Ο νόμος στη Βρετανία απαγορεύει στους φυλακισμένους να συμμετέχουν τόσο στις εθνικές εκλογές, όσο και στις ευρωεκλογές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το δικαστήριο, το οποίο εδρεύει στο Στρασβούργο, έκρινε ότι η στέρηση της δυνατότητας να ψηφίσουν αποτέλεσε παραβίαση των δικαιωμάτων τους, ωστόσο απέρριψε το αίτημά τους να τους δοθούν αποζημιώσεις για ηθική βλάβη, επιχειρηματολογώντας πως αρκεί η διαπίστωση αυτή. Επίσης απέρριψε το αίτημά τους να αναγκάσει τη Βρετανία να τους καταβάλει τα δικαστικά τους έξοδα.

Το δικαστήριο είχε ήδη αποφανθεί κατά της Βρετανίας σε παρόμοιες υποθέσεις το 2010 και το 2005.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης