Με πρωτοσέλιδη φωτογραφία Τούρκων αστυνομικών «εν αναμονή» η ιστοσελίδα της Διεθνούς Αμνηστίας, προειδοποιεί πως τα ανθρώπινα δικαιώματα βρίσκονται σε πολύ άσχημη κατάσταση μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στοιχεία που έχει συγκεντρώσει η διεθνής οργάνωση προάσπισης των ανθρώπινων δικαιωμάτων, δείχνουν πως οι συλλήψεις μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου, έγιναν με αυθαίρετο τρόπο, στους συλληφθέντες δεν επιτρέπεται η επαφή με συγγενικά πρόσωπα ούτε με δικηγόρους. Η μη κυβερνητική οργάνωση καλεί την κυβέρνηση της Άγκυρας να τερματίσει τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

«Πληροφορηθήκαμε μετά από επικοινωνία με συγγενείς και δικηγόρους συλληφθέντων ότι στις περισσότερες περιπτώσεις δεν υπάρχουν στοιχεία για παραβίαση του νόμου και ότι οι συλλήψεις ήταν αυθαίρετες», ανέφερε εκπρόσωπος της Διεθνούς Αμνηστίας.

Σε ανακοίνωση της οργάνωσης, τονίζεται πως «τα έκτακτα μέτρα θα πρέπει να σεβαστούν τις υποχρεώσεις της Τουρκίας στο Διεθνές Δίκαιο».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα στοιχεία της οργάνωσης βασίζονται σε συνεντεύξεις που πήραν εκπρόσωποί της επίσης με ιατρικό προσωπικό που περιέθαλψε συλληφθέντες. Στην ανακοίνωση επίσης τονίζεται πως «βλέπουμε πως οι τουρκικές αρχές παίρνουν μέτρα τα οποία παραβιάζουν τα δικαιώματα των συλληφθέντων –κάτι που δεν είναι δυνατόν να γίνει ανεκτό».

«Η τουρκική κυβέρνηση έχει υποχρέωση να διατηρήσει την ειρήνη και την ασφάλεια της χώρας, Ωστόσο δεν θα πρέπει να χρησιμοποιήσει το περιβάλλον που δημιουργήθηκε να προκαλέσει πολιτικό διωγμό εναντίον αντιπάλων της.

«Οι πληροφορίες για ξυλοδαρμούς ακόμη και βιασμούς κρατούμενων είναι εξαιρετικά ανησυχητικές και οι λεπτομέρειες που περιγράφονται ανατριχιαστικές», δήλωσε ο διευθυντής της Διεθνούς Αμνηστίας για την Ευρώπη John Dalhuisen.

Η εκπρόσωπος της οργάνωσης Lama Fakih, προειδοποίησε την Άγκυρα, ότι οι καταγγελίες για βασανιστήρια ακόμη και βιασμούς κρατουμένων, δεν είναι ανεκτές και κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να συντονισθεί προκειμένου να πιεσθεί η Τουρκία να σταματήσει την κακοποίηση των κρατουμένων.

Σύμφωνα με στοιχεία που έχει συγκεντρώσει η Διεθνή Αμνηστία, ακόμη και με μαρτυρία αστυνομικών, οι συλληφθέντες υποχρεώνονται να μένουν όρθιοι ακόμη και 48 ώρες, χωρίς φαγητό νερό και ιατρική περίθαλψη. Ταυτόχρονα οι κρατούμενοι δέχονται ύβρεις και και ξυλοδαρμούς ενώ απειλούνται ακόμη και με βιασμό και άλλη σεξουαλική κακομεταχείριση.

Τα στοιχεία που διαθέτει η Διεθνής Αμνηστία, αναφέρουν ότι 650-800 στρατιώτες κρατούνται στο αρχηγείο της Αστυνομίας στην Άγκυρα από τους οποίου τουλάχιστον 300 έχουν υποστεί ξυλοδαρμό ενώ μερικοί υπέστησαν κατάγματα. Πρί τους 40 δεν μπορούν να περπατήσουν λόγω των τραυματισμών που υπέστησαν κατά τη σύλληψή τους.

Πληροφορίες αστυνομικών πηγών ανέφεραν ότι «οι κρατούμενοι ξυλοφορτώνονται για να μιλήσουν».

Επίσης, σε πολλούς από τους συλληφθέντες δεν έχουν αφαιρεθεί οι χειροπέδες και παραμένουν δεμένοι πισθάγκωνα.

Ιδιαίτερη κακομεταχείριση υφίστανται οι ανώτεροι βαθμοφόροι του στρατεύματος που έχουν συλληφθεί.

Εκτός από τους συλληφθέντες στρατιωτικούς κακομεταχείριση υφίστανται και δικαστές, αστυνομικοί και ανώτεροι δημόσιοι υπάλληλοι.

Λόγω των μαζικών συλλήψεων νομικοί κύκλοι δήλωσαν στην οργάνωση πως δικηγόροι καλούνται να εκπροσωπήσουν ακόμη και 18 κρατούμενους.

Σύμφωνα με τις επιβεβαιωμένες πληροφορίες, οι συληφθεντες μετά το πραξικόπημα ξεπερνούν τους 13.000. Από αυτούς περί τους 9.000 είναι στρατιωτικοί, 2.100 δικαστικοί, 1.485 αστυνομικοί 52 τοπικοί άρχοντες και 689 πολίτες.

Η Hurriyet έγραψε ότι έχει διαταχθεί να κλείσουν 934 σχολεία, 109 οικοτροφεία, 35 νοσηλευτικά ιδρύματα, 1.125 σύνδεσμοι και 19 ενώσεις ενώ τα περιουσιακά στοιχεία τους δημεύτηκαν, επειδή σύμφωνα με την καταγγελία Ερντογάν, συνδέονταν με την «τρομοκρατική οργάνωση των Γκιουνελιστών».

Σύνταξη Κ. Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης