Αντιμέτωπες, όπως συμβαίνει επίσης σε πολλές γειτονικές πολιτείες, με ανάφλεξη των κρουσμάτων μόλυνσης από τον νέο κορωνοϊό, οι αρχές της Πολιτείας του Τέξας ανακοίνωσαν ότι ανέστειλαν χθες Πέμπτη τη διαδικασία άρσης των μέτρων περιορισμού που βρισκόταν σε εξέλιξη, αλλάζοντας στάση έναντι της πανδημίας μολονότι ως τώρα βιάζονταν να προχωρήσουν στην επανεκκίνηση της οικονομίας.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, στη μεγάλη πολιτεία του αμερικανικού Νότου ξεπεράστηκε για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα το όριο των 5.000 νέων κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 (5.996 επιβεβαιώθηκαν χθες, νέο ρεκόρ), ενώ οι εισαγωγές ασθενών σε νοσοκομεία υπερδιπλασιάστηκαν μέσα σε δύο εβδομάδες, από τις 2.008 την 11η Ιουνίου στις 4.389 χθες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το ποσοστό των τεστ που επιστρέφουν θετικά ανέρχεται πλέον στο 11,76%, ενώ τον Μάιο ο κυβερνήτης του Τέξας, Γκρεγκ Άμποτ, διαβεβαίωνε ότι, εάν ξεπερνούσε το 10%, αυτό θα αποτελούσε «σήμα κινδύνου» και ότι θα άλλαζε στάση.

Το Τέξας είναι μια από τις πρώτες αμερικανικές πολιτείες που προχώρησαν στο άνοιγμα της οικονομίας. Από 1η Μαΐου τα εστιατόρια, τα εμπορικά κέντρα και καταστήματα μπόρεσαν να επαναλειτουργήσουν, αν και με μειωμένη πελατεία. Μπαρ, κομμωτήρια και κλινικές αισθητικής ακολούθησαν τις επόμενες εβδομάδες.

«Ως πολιτεία, το τελευταίο που θέλουμε είναι να κάνουμε βήματα πίσω και να κλείσουμε τα καταστήματα» είπε ο Άμποτ χθες, αλλά «αυτή η προσωρινή διακοπή θα βοηθήσει την πολιτεία μας να περιορίσει την εξάπλωση».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ωστόσο τα μέτρα δεν αφορούν τα εστιατόρια που μπορούν να λειτουργούν ως το 75% της χωρητικότητάς τους, ούτε τα μπαρ (50%).

Ο Ρεπουμπλικανός κυβερνήτης του Τέξας προτρέπει τις τελευταίες ημέρες τους κατοίκους της πολιτείας να τηρούν τις συστάσεις για την κοινωνική απόσταση και να φορούν μάσκες, χωρίς πάντως η χρήση αυτών των μεθόδων και των μέσων ατομικής προστασίας να έχει υποχρεωτικό χαρακτήρα.

Προκειμένου να εξασφαλιστεί «επαρκής αριθμός διαθέσιμων κλινών για τη θεραπεία ασθενών με την COVID-19», ο κυβερνήτης του Τέξας έδωσε εντολή να ανασταλούν από σήμερα Παρασκευή όλες οι χειρουργικές επεμβάσεις που δεν είναι απολύτως απαραίτητες σε μεγάλες πόλεις (Χιούστον, Όστιν, Σαν Αντόνιο).

Για τον Μπάρι Μπλουμ, καθηγητή δημόσιας υγείας στο Χάρβαρντ, μπορεί το Τέξας να «χρειαστεί να κλείσει κάποια από τα πράγματα που είχαν ανοίξει», κάνοντας μια επιλογή που δεν θέλει «από πολιτική σκοπιά».

Το Texas Medical Center (TMC) του Χιούστον ανακοίνωσε ότι η πληρότητα των κλινών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) έφθασε το 100%, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά από τον Μάρτιο, και ότι το 28% των κλινών αυτών καταλαμβάνουν ασθενείς με την COVID-19.

«Εξίσου επικίνδυνος»

Από το 5 ως το 8% του αμερικανικού πληθυσμού έχει μολυνθεί από τον κορωνοϊό, εκτίμησαν χθες Πέμπτη οι υπηρεσίες υγείας των ΗΠΑ. Πάνω από εννέα Αμερικανούς στους δέκα κινδυνεύουν κατά συνέπεια να μολυνθούν και η πανδημία απέχει πολύ από το να έχει ελεγχθεί, ειδικά στον Νότο και στη Δύση.

Το Τέξας, η Αριζόνα, η Φλόριντα και η Καλιφόρνια πήραν τη σκυτάλη από τις βορειοανατολικές πολιτείες των ΗΠΑ και πλέον οι αριθμοί των κρουσμάτων καταγράφουν θεαματική άνοδο, αναγκάζοντας τις αρχές σε αυτές να αλλάξουν συμπεριφορά.

Ως τις 23:00 χθες (ώρα Ελλάδας), στη χώρα καταγράφονταν 37.000 κρούσματα μόλυνσης και 692 θάνατοι σε ένα 24ωρο, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC).

Σύμφωνα με χωριστή καταμέτρηση του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς, ως τις 03:30 σήμερα (ώρα Ελλάδας, 20:30 τοπική), καταγράφονταν 756 θάνατοι εξαιτίας της COVID-19 και 35.900 κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, με το σύνολο των νεκρών να ξεπερνά τις 120.100 και των κρουσμάτων να πλησιάζει τα 2,4 εκατομμύρια.

Και οι δύο εκτιμήσεις αυτές είναι κοντά στο ρεκόρ κρουσμάτων σε ημερήσια βάση στις ΗΠΑ.

Ωστόσο, με βάση μια τρίτη καταμέτρηση, του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς, τα κρούσματα μόλυνσης χθες ανήλθαν σε 39.818 και έσπασαν το προηγούμενο θλιβερό ρεκόρ.

Στην πολύ τουριστική (και ελεγχόμενη από τους Ρεπουμπλικανούς) Φλόριντα καταγράφηκε την Τετάρτη ρεκόρ κρουσμάτων (5.508), παρ΄ ότι από την Τρίτη η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική στο Μαϊάμι και σε περίπου δέκα άλλες πόλεις.

Στην Καλιφόρνια, ο δήμαρχος του Λος Άντζελες Έρικ Γκαρσέτι, Δημοκρατικός, δήλωσε «ανήσυχος» για την κατάσταση και υπογράμμισε πως το 40% των νέων κρουσμάτων είναι νέοι, από 18 ως 40 ετών.

«Αυτός ο ιός είναι εξίσου επικίνδυνος σήμερα όσο όταν εμφανίστηκε» υπογράμμισε και σχολίασε ότι επιτίθεται όταν «είμαστε κουρασμένοι, όταν είμαστε νωθροί, όταν είμαστε διχασμένοι».

Πηγή: ΑΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης