Παραμένουν οι διαφωνίες Μέρκελ-Μακρόν για την Ευρώπη

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου 2020, 09:54
Παραμένουν οι διαφωνίες Μέρκελ-Μακρόν για την Ευρώπη

Ένας χρόνος συμπληρώνεται από την υπογραφή του νέου γαλλογερμανικού συμφώνου φιλίας στο Άαχεν. Ωστόσο, ακόμη δεν έχουν γεφυρωθεί οι διαφορές ανάμεσα στην καγκελάριο Μέρκελ και τον πρόεδρο Μακρόν.

Θα ήταν ένα ηχηρό μήνυμα στους εθνικιστές και στους λαϊκιστές: Γαλλία και Γερμανία θα «άνοιγαν τον δρόμο» για μία πιο στενή συνεργασία στο πλαίσιο της Ε.Ε., είχε επισημάνει στις 22 Ιανουαρίου του 2019 ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, βάζοντας την υπογραφή του στο νέο γαλλογερμανικό σύμφωνο φιλίας.

Ακριβώς 56 χρόνια μετά την ιστορική Συνθήκη του Ελυζέ που είχαν υπογράψει στο Παρίσι οι Σαρλ ντε Γκωλ και Κόνραντ Αντενάουερ, αφήνοντας πίσω τους τις πληγές του πολέμου και επισφραγίζοντας τη γαλλογερμανική προσέγγιση, η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ υποδεχόταν τον Εμανουέλ Μακρόν στη μεγαλοπρεπή αίθουσα στέψεων στο Δημαρχείο του Άαχεν για να ανανεώσουν τους όρκους γαλλογερμανικής φιλίας και συνεργασίας.

Έκτοτε, Γαλλία και Γερμανία εστιάζουν με μεγαλύτερη προσοχή στην καλλιέργεια και εμβάθυνση των διμερών σχέσεων. Φιλόδοξα σχέδια υποδομών, όπως η σιδηροδρομική σύνδεση ανάμεσα στο Φράιμπουργκ της Γερμανίας και το Κολμάρ της Αλσατίας, προχωρούν βάσει σχεδίου.

Οι ανταλλαγές νέων Γάλλων και Γερμανών πληθαίνουν. Νέο ταμείο δύο εκατομμυρίων ευρώ χρηματοδοτεί την αδελφοποίηση δήμων και κοινοτήτων.

Σε πολιτικό επίπεδο, βουλευτές από τις δύο χώρες έχουν συστήσει κοινό γαλλογερμανικό Κοινοβούλιο, που συγκαλείται σε τακτά χρονικά διαστήματα.

Η επόμενη συνεδρίαση έχει προγραμματιστεί για τις αρχές Φεβρουαρίου στο Στρασβούργο, μία πόλη που παλαιότερα αποτελούσε μήλον της έριδος ανάμεσα σε Γαλλία και Γερμανία, ενώ σήμερα συμβολίζει τη συμφιλίωση των δύο χωρών.

«Απογοήτευση» Μακρόν από τη στάση του Βερολίνου

Ωστόσο, η ταχύτητα και η συνέπεια στην υλοποίηση των συμπεφωνημένων δεν φαίνεται να αντανακλά το κλίμα στην κορυφή:

«Σπάνια στο παρελθόν επικρατούσε μία τόσο κακή ατμόσφαιρα στις σχέσεις των δύο κυβερνήσεων σε Βερολίνο και Παρίσι» υποστηρίζει η βουλευτής των Γερμανών Πρασίνων Φρανσίσκα Μπράντνερ, η οποία έχει σπουδάσει στο Παρίσι και γνωρίζει καλά τη γειτονική χώρα.

Γιατί, άραγε, συμβαίνει αυτό; Προφανώς υπάρχουν πολλοί λόγοι. Αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων του ο νέος και φιλόδοξος πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν είχε ποντάρει στη Γερμανία, την οικονομική ατμομηχανή της Ευρώπης, αλλά φαίνεται να έχει πλέον απογοητευθεί.

Μέχρι στιγμής το Βερολίνο δεν έχει δώσει εμπεριστατωμένη απάντηση στις προτάσεις για το μέλλον της Ευρώπης που είχε καταθέσει ο πρόεδρος της Γαλλίας σε ομιλία του στη Σορβόνη. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο ο 42χρονος Μακρόν αρχίζει να ανεβάζει τους τόνους, εκτιμά η Φρανσίσκα Μπράντνερ.

Πρόσφατα έκανε λόγο για «εγκεφαλικό θάνατο» του ΝΑΤΟ και μάλιστα φρόντισε να διευκρινίσει ότι η συγκεκριμένη διαπίστωση δεν έγινε εκ παραδρομής. «Καμιά φορά είναι απαραίτητο να εκπέμπει κάποιος εγκαίρως ένα προειδοποιητικό σήμα» είχε δηλώσει.

Tο Παρίσι φαίνεται διατεθειμένο να καταφύγει σε υψηλούς τόνους, ακόμη κι αν αυτό ενοχλεί ορισμένους από τους Ευρωπαίους εταίρους.

Ουδείς αμφισβητεί τους στενούς δεσμούς ανάμεσα στις δύο χώρες, αλλά η Γερμανία δεν αποδέχεται άνευ όρων τις πρωτοβουλίες Μακρόν.

Το γαλλικό «φρένο» στην έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με Βόρεια Μακεδονία και Αλβανία, τον περασμένο Οκτώβριο, προκάλεσε αντιδράσεις στο Βερολίνο και σε άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Πάντως, ο 42χρονος Μακρόν φαίνεται να επιδεικνύει πλέον διάθεση συμβιβασμού, επιθυμώντας άλλωστε να ολοκληρωθεί με επιτυχία η σύνοδος κορυφής της Ε.Ε. για τα Δυτικά Βαλκάνια τον Μάιο στο Ζάγκρεμπ.

Πηγή: Deutsche Welle

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου 2020, 10:38