Ένας έφηβος από τη Βιέννη ο οποίος είχε εγκαταλείψει την χώρα του προκειμένου να ενταχθεί στο Ισλαμικό Χαλιφάτο, παραδόθηκε στην αστυνομία με την επιστροφή του στην Αυστρία την περασμένη εβδομάδα, γνωστοποίησε την Πέμπτη ο δικηγόρος του στο πρακτορείο ειδήσεων APA.

Ο 16χρονος περιέγραψε ότι μετέβη με ασθενοφόρο στην κουρδική πόλη Κομπανί στα σύνορα Τουρκίας – Συρίας προτού τραυματιστεί κατά τη διάρκεια βομβαρδισμού ενός προπυργίου των Ισλαμιστών, της πόλης Ράκα, στη βόρεια Συρία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Έχασε τη σπλήνα του, ένα νεφρό και έναν πνεύμονα», δήλωσε ο δικηγόρος του Βέρνερ Τόμανεκ.
«Θέλει να διαγράψει το παρελθόν, ομολόγησε τα πάντα» και επιθυμεί να συνεργαστεί με την αστυνομία», πρόσθεσε.

Ο 16χρονος Αυστριακός πήγε στην πρεσβεία της Αυστρίας στην Κωνσταντινούπολη, με στόχο να επιστρέψει στην χώρα του με τη βοήθεια των αυστριακών αρχών.

Μετά τη σύλληψή του στο αεροδρόμιο της Βιέννης, η Δικαιοσύνη διεξάγει έρευνα, με τον 16χρονο να κατηγορείται για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση, προετοιμασία ενεργειών με τρομοκρατικό σκοπό και υποκίνηση διάπραξης τρομοκρατικών ενεργειών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο νεαρός Αυστριακός – που εργάστηκε ως μαθητευόμενος στον τομέα των ασφαλειών – προσηλυτίστηκε το Μάιο του 2014 και έφυγε για τη Συρία τον Αύγουστο, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία της έρευνας.

Ο ίδιος είχε εμφανιστεί σε προπαγανδιστικό βίντεο της οργάνωσης Ισλαμικό Χαλιφάτο φορώντας στρατιωτική στολή στη Ράκα.

Στο μεταξύ, μια νεαρή Βρετανίδα η οποία είχε τεθεί υπό κράτηση στην Τουρκία, επειδή υπήρχαν υποψίες ότι ήθελε να ενταχθεί στις τάξεις των τζιχαντιστών στη Συρία, απελάθηκε χθες στη Βρετανία όπου και συνελήφθη, όπως μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο επικαλούμενο τη Σκότλαντ Γιαρντ.

 Η νεαρή γυναίκα, ηλικίας 21 ετών, συνελήφθη τη Δευτέρα σε μία στάση λεωφορείων στην Άγκυρα από την τουρκική αστυνομία, καθώς υπήρχαν υποψίες ότι ήθελε να ενταχθεί στην οργάνωση των τζιχαντιστών.

Μεταφέρθηκε στην Κωνσταντινούπολη, με τις αρχές να τη βάζουν σε ένα αεροσκάφος για το Λονδίνο, όπου συνελήφθη από στελέχη της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας. «Τώρα βρίσκεται υπό κράτηση σε ένα αστυνομικό τμήμα στο νότιο Λονδίνο» προσέθεσε η αστυνομία.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης