Σκληρή γλώσσα κατά της Άγκυρας χρησιμοποίησε ο πρωθυπουργός της Ρωσίας, ο οποίος κατήγγειλε σε σημερινές του δηλώσεις πως Τούρκοι αξιωματούχοι διατηρούν οικονομικές συναλλαγές με το Ισλαμικό Χαλιφάτο (λαθρεμπόριο πετρελαίου), γι’ αυτό και ενισχύουν τους τζιχαντιστές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τούρκοι αξιωματούχοι έχουν άμεσα οικονομικά συμφέροντα στη Συρία, τα οποία συνδέονται με την προμήθεια πετρελαίου από εργοστάσια που ελέγχονται από τους τζιχαντιστές​, τόνισε ο πρωθυπουργός της Ρωσίας

Στον απόηχο της κατάρριψης του ρωσικού μαχητικού και με το Κρεμλίνο να υιοθετεί μια ψύχραιμη στάση επιλέγοντας προσεκτικά τις επόμενες κινήσεις του, ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ αναφέρθηκε σε πιθανά αντίποινα, συμπεριλαμβανομένης και της ενεργοποίησης οικονομικών κυρώσεων. Ειδικότερα, έκανε λόγο για το ενδεχόμενο ακύρωσης «ορισμένων σημαντικών κοινών σχεδίων», η οποία θα είχε ως αποτέλεσμα να περιοριστεί το μερίδιο τουρκικών επιχειρήσεων στη ρωσική αγορά.

Λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις επιπτώσεις στη ρωσική οικονομία από την απαγόρευση εισαγωγών ευρωπαϊκών προϊόντων και τις χαμηλές πτήσεις του πετρελαίου, διεθνείς αναλυτές επισημαίνουν ότι είναι αρκετά δύσκολο να ληφθεί απόφαση από το Κρεμλίνο για σειρά σημαντικών οικονομικών κυρώσεων σε βάρος της Άγκυρας

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Ρωσία, πάντως, έχει ήδη καλέσει τους πολίτες της να μην επισκέπτονται την Τουρκία, υπό τον φόβο βομβιστικών επιθέσεων -εξέλιξη που είχε ως αποτέλεσμα να υπάρξει πληθώρα ακυρώσεων από ταξιδιωτικά πρακτορεία. Παράλληλα, το Κρεμλίνο θα μπορούσε να προχωρήσει στη ματαίωση των σχεδίων για την κατασκευή του «Turkish Stream», τα οποία όμως έχουν έτσι κι αλλιώς «παγώσει» λόγω των πολιτικών εξελίξεων στην Τουρκία (αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης συνασπισμού, προσφυγή στις κάλπες).


Διπλωματία και λαθρεμπόριο

Στην ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου επισημαίνεται ακόμη ότι το Κρεμλίνο έχει αποδείξεις ότι Τούρκοι αξιωματούχοι έχουν άμεσα οικονομικά συμφέροντα στην περιοχή, τα οποία συνδέονται με την προμήθεια πετρελαίου από εργοστάσια που ελέγχονται από τους τζιχαντιστές.

«Οι ριψοκίνδυνες και εγκληματικές ενέργειες των τουρκικών Αρχών έχουν προκαλέσει επικίνδυνη κλιμάκωση στις σχέσεις Ρωσίας-ΝΑΤΟ» προστίθεται.

Ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ, απλώς δεν κατονόμασε τον γιο του προέδρου της Τουρκίας, ότι είναι ένας από εκείνους που κάνουν εμπόριο καυσίμων με τους τζιχαντιστές. Κάτι που αναφέρεται στον ρωσικό Τύπο.

Πατήστε εδώ για να δείτε εικόνες από διαμαρτυρία Ρώσων έξω από την τουρκική Πρεσβεία στη Μόσχα

«Πισώπλατη μαχαιριά»

Η τοποθέτηση αυτή του Μεντβέντεφ έρχεται λίγες ώρες μετά τα λεγόμενα του Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος έκανε λόγο για «πισώπλατη μαχαιριά». Ο πρόεδρος της Ρωσίας χαρακτήρισε τις τουρκικές δυνάμεις «συνεργούς της τρομοκρατίας», ενώ προειδοποίησε ότι η κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού θα επιφέρει «πολύ σοβαρές συνέπειες» στις σχέσεις των δύο χωρών.

«Αντιλαμβανόμαστε ότι όλες οι χώρες έχουν τα δικά τους προσωπικά συμφέροντα, όμως δεν θα επιτρέψουμε τέτοιου είδους εγκλήματα» τόνισε ο Ρώσος πρόεδρος σε συνομιλία που είχε με τον βασιλιά της Ιορδανίας, Αμπντάλα Β’, στο τουριστικό θέατρο Σότσι.

Επιμέλεια: Μυρτώ Τσάβαλου, Μάριος Βελέντζας

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης