Θετικός στη χρήση βασανιστηρίων σε «εξαιρετικές περιστάσεις» εμφανίστηκε σε δηλώσεις του την Τρίτη ο υπουργός Δημόσιας Ασφάλειας του Καναδά, Vic Toews.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με μια οδηγία που είχε στείλει το 2010 στην υπηρεσία Πληροφοριών του Καναδά (CSIS), αντίγραφο της οποίας περιήλθε στην κατοχή του ειδησεογραφικού πρακτορείου Canadian Press έπειτα από αίτησή του βάσει της νομοθεσίας για την ελευθερία της πληροφόρησης, εξήγησε πως «η χρήση βασανιστηρίων είναι θεμιτή όταν τίθεται θέμα διασφάλισης της ζωής και της περιουσίας του λαού».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η χρήση πληροφοριών που αποσπάστηκαν μέσω βασανιστηρίων πάντοτε αποθαρρύνεται, αλλά το πρόβλημα είναι: μπορεί κανείς να τις αγνοήσει με ασφάλεια εάν κινδυνεύουν οι ζωές και οι ιδιοκτησίες Καναδών;», αναρωτήθηκε ενώπιον των μελών της Βουλή των Κοινοτήτων.

Ο υπουργός Ασφάλειας αναφέρθηκε στο ζήτημα απαντώντας σε μια υπουργική εντολή του 2009 η οποία όριζε πως η CSIS δεν πρέπει εν γνώσει της να χρησιμοποιεί πληροφορίες που αποσπάστηκαν με βασανιστήρια. Ωστόσο, κάνοντας μια εξαίρεση σε αυτή την εντολή, η οδηγία του 2010 αναφέρει ότι ενδέχεται να είναι αδύνατο να εξακριβωθεί πώς μια ξένη υπηρεσία πληροφοριών απέσπασε ή συνέλεξε πληροφορίες και σε «εξαιρετικές περιστάσεις μπορεί να αποτελεί απαράδεκτο κίνδυνο για την δημόσια ασφάλεια» να αγνοηθούν.

«Επομένως, σε καταστάσεις στις οποίες υπάρχει σοβαρός κίνδυνος για την δημόσια ασφάλεια και ζωές μπορεί να κινδυνεύουν, αναμένω και δίνω εντολή στην CSIS να καταστήσει την προστασία ζωών και περιουσιών την κυρίαρχη προτεραιότητά της και να μοιράζεται τις πληροφορίες που είναι αναγκαίες και κατάλληλα επεξεργασμένες με τις αρμόδιες Αρχές», αναφέρει η οδηγία, σύμφωνα με το Canadian Press.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το πρακτορείο ανέφερε επίσης ότι ένα στέλεχος της CSIS είχε καταθέσει σε επιτροπή της Βουλής το 2009 πως η υπηρεσία του θα παρέβλεπε την προέλευση των πληροφοριών εάν αυτές μπορούσαν να αποτρέψουν την επανάληψη γεγονότων όπως οι επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στις Η.Π.Α. ή η βομβιστική επίθεση του 1985 σε αεροσκάφος της Air India.

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης