Πρώτο κόμμα στην Ιταλία αναδεικνύεται το Κίνημα Πέντε Αστέρων (M5S) με το 30,92% των ψήφων και 235 έδρες στην κάτω Βουλή, ωστόσο ισχυρότερη πολιτική δύναμη στη χώρα είναι η συμμαχία δεξιάς-άκρας δεξιάς με το 36,98% των ψήφων, βάσει των μέχρι τώρα αποτελεσμάτων, με πάνω από τα μισά εκλογικά τμήματα να έχουν ενσωματωθεί, μετά τις βουλευτικές εκλογές της Κυριακής, σύμφωνα με την ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας «Corriere della Sera», που επικαλείται στοιχεία του ιταλικού υπουργείου Εσωτερικών.

Στις τάξεις της συμμαχίας της δεξιάς, η Λέγκα του Βορρά (συγκεντρώνει το 18,69% των ψήφων) υπό τον Ματέο Σαλβίνι αναμένεται να καταλάβει 117 έδρες, το Φόρτσα Ιτάλια (13,45%) του Σίλβιο Μπερλουσκόνι 102 και τα Αδέλφια της Ιταλίας (4,25%) 28, κατά τα στοιχεία της Κοριέρε ντέλα Σέρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το Δημοκρατικό Κόμμα (PD) βλέπει το ποσοστό του να υποχωρεί στο 24,40% και θα καταλάβει 107 έδρες στην επόμενη ιταλική κάτω Βουλή, ενώ το αριστερό κόμμα Ελεύθεροι και Ίσοι περιορίζεται στο 3,55% των ψήφων και δεν θα ξεπεράσει τις 15 έδρες στο σώμα, κατά τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα της χθεσινής ψηφοφορίας.

Τα πρώτα exit poll

Τα πρώτα στοιχεία των exit poll δείχνουν ότι το Κίνημα Πέντε Αστέρων καταφέρνει -αν επιβεβαιωθεί από την καταμέτρηση των ψήφων- να αναδειχθεί η πρώτη εκλογική δύναμη της χώρας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε ό,τι αφορά την κεντροδεξιά, η Λέγκα φέρεται να κερδίζει περισσότερες ψήφους, (αλλά η διαφορά είναι μόλις του 0,5%) από την Φόρτσα Ιτάλια του Σίλβιο Μπερλουσκόνι ενώ στο σύνολο, η συντηρητική συμμαχία είναι, πανιταλικά, η ισχυρότερη. Δεν φαίνεται όμως -πάντα βάσει των exit poll- να μπορεί να εξασφαλίσει απόλυτη πλειοψηφία.

Η κεντροαριστερά, είναι η μεγάλη χαμένη από την στιγμή που το μεγαλύτερο κόμμα της προοδευτικής συμμαχίας, οι Δημοκρατικοί, κυμαίνονται από το 21% μέχρι το 23%. Τα στοιχεία αυτά φυσικά μένει να επιβεβαιωθούν, ή να διαψευσθούν, από την καταμέτρηση των ψήφων.

Στελέχη των Πέντε Αστέρων σχολιάζουν ότι αν τα στοιχεία των exit poll βρουν επιβεβαίωση στην καταμέτρηση «το αποτέλεσμα των εκλογών θα είναι ιστορικής σημασίας».

Η συμμαχία δεξιάς-άκρας δεξιάς αναδείχθηκε στην πρώτη θέση στις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν την Κυριακή στην Ιταλία, αλλά χωρίς να εξασφαλίζει απόλυτη πλειοψηφία, ενώ το Κίνημα Πέντε Αστέρων αναδείχθηκε πρώτο κόμμα.

Κατά μια δημοσκόπηση εξόδου από τις κάλπες η οποία διενεργήθηκε για λογαριασμό της δημόσιας τηλεόρασης RAI, τα τέσσερα κόμματα της συμμαχίας δεξιάς-άκρας δεξιάς συγκεντρώνουν συνολικά το 31% ως το 41% των ψήφων, ενώ πρώτο κόμμα αναδεικνύεται το Κίνημα Πέντε Αστέρων (M5S) συγκεντρώνοντας από ένα 29% μέχρι ένα 32% των ψήφων.

Στη συμμαχίας δεξιάς-άκρας δεξιάς, σύμφωνα με άλλη δημοσκόπηση εξόδου, την οποία μετέδωσε ο τηλεοπτικός σταθμός Sky Italia, η Λέγκα του Βορρά προηγείται οριακά του κόμματος Φόρτσα Ιτάλια του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, με ένα 14,5% έναντι 14%.

Περισσότεροι από 46 εκατομμύρια Ιταλοί προσήλθαν στις κάλπες την Κυριακή για να επιλέξουν τα μέλη της νέας Βουλής και της Γερουσίας.

Τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα επιβεβαιώνουν τα exit poll

H πρώτη στατιστική προβολή επί ψήφων που μετέδωσε η ιταλική δημόσια τηλεόραση Rai επιβεβαιώνει τα exit poll που παρουσιάσθηκαν στις 23:00 ώρα Ιταλίας (τα μεσάνυχτα ώρα Ελλάδας), αφού έκλεισαν οι κάλπες.

Πιο αναλυτικά, η κεντροδεξιά συμμαχία, βάσει των προβολών (επί του 7% των ψήφων) λαμβάνει 36%, το Κίνημα Πέντε Αστέρων 31,8% και η κεντροαριστερά 24,7%, ενώ το αριστερό κίνημα Ελεύθεροι και Ίσοι δεν ξεπερνά το 3,5%.

Στο εσωτερικό της κεντροδεξιάς, οι προβολές δίνουν στην Λέγκα το 15,9%, και στην Φόρτσα Ιτάλια το 14,2%. Κάτι που σημαίνει ότι αν αυτά τα ποσοστά επιβεβαιωθούν, το κόμμα του πρώην Καβαλιέρε δεν θα είναι, πλέον, η μεγαλύτερη δύναμη της συντηρητικής παράταξης.

«Αν επαληθευτούν τα αποτελέσματα, δεν πρόκειται απλά για θρίαμβο αλλά για αποθέωση», λέει στέλεχος των Πέντε Αστέρων

Το στέλεχος των Πέντε Αστέρων Αλεσάντρο Ντι Μπατίστα, σχολίασε τα μέχρι τώρα ποσοστά των exit poll των ιταλικών βουλευτικών εκλογών.

«Αν επαληθευτούν τα αποτελέσματα, δεν πρόκειται απλά για θρίαμβο αλλά για αποθέωση.

Θα πρέπει να έρθουν να συζητήσουν μαζί μας, με τους δικούς μας όρους και τα δικά μας κριτήρια για διαφάνεια στη διακυβέρνηση του τόπου. Θα συμβεί τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες», πρόσθεσε.

Χαμηλή η προσέλευση

Το ποσοστό συμμετοχής άγγιξε το 65% σε σχέση με τις εκλογές του 2013 όπου ήταν υψηλότερο με 74%.

Σύμφωνα με το έξιτ πολ του ιδιωτικού τηλεοπτικού καναλιού La 7 που μεταδόθηκε λίγο μετά τις 23:00 (τα μεσάνυχτα ώρα Ελλάδας), το κίνημα Πέντε Αστέρων λαμβάνει, από το 28,8 % μέχρι το 30,8% των ψήφων.

Η κεντροδεξιά συμμαχία (Φόρτσα Ιτάλια, Λέγκα και Αδέλφια της Ιταλίας) από 31,7% μέχρι 37,6%.

Η κεντροαριστερά (Δημοκρατικό Κόμμα, ριζοσπάστες και κεντρώοι σύμμαχοι) στο σύνολό της, λαμβάνει από 24,9% μέχρι 27,9%.

Και το αριστερό κίνημα Ελεύθεροι και Ίσοι, από το 5,2% μέχρι 6,2%.

Δείτε ζωντανά τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα

Οι κάλπες άνοιξαν στις 7.00 το πρωί (τοπική ώρα) και οι πολίτες άσκησαν το δικαίωμα του εκλέγειν μέχρι τις 23.00 το βράδυ (24:00 ώρα Ελλάδας).

Ο ιταλικός λαός κλήθηκε να επιλέξει 618 βουλευτές, 309 γερουσιαστές και 18 εκπροσώπους των απόδημων Ιταλών.

Τα τελικά αποτελέσματα της εκλογικής αναμέτρησης, που θεωρείται η πιο αμφίρροπη και αμφιλεγόμενη των τελευταίων ετών στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αναμένονται νωρίς το μεσημέρι της Δευτέρας.

Σύμφωνα με τον νέο εκλογικό νόμο της Ιταλίας, τα δύο τρίτα των βουλευτών και γερουσιαστών θα εκλεγούν με απλή αναλογική, και το ένα τρίτο με πλειοψηφικό σύστημα.

Αυτή είναι η πρώτη φορά που εφαρμόζεται το συγκεκριμένο εκλογικό μοντέλο και εκφράζεται ανησυχία για καθυστερήσεις κατά την καταμέτρηση των ψήφων και την έκδοση του τελικού αποτελέσματος.

Ποιοι είναι οι αντίπαλοι

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις έχουν δείξει ότι ο δεξιός συνασπισμός του 81χρονου Σίλβιο Μπερλουσκόνι, Φόρτσα Ιτάλια (Forza Italia), που συνεργάζεται με την ακροδεξιά Λέγκα του Βορρά (Northern League- NL)- θα αναδειχθεί πρώτη δύναμη, αποσπώντας το 35 έως 37% των ψηφοφόρων.

Στη δεύτερη θέση, με 28%, βρίσκεται το Κίνημα των Πέντε Αστέρων (M5S) του Μπέπε Γκρίλο.

Ακολουθεί ο συνασπισμός της κεντροαριστεράς με 27% (23% για το Δημοκρατικό Κόμμα με επικεφαλής τον πρώην πρωθυπουργό Ματτέο Ρέντσι) και το αριστερό κίνημα Ελεύθεροι και Ίσοι με 6%. Κρίσιμος παράγοντας θα είναι οι αναποφάσιστοι, που σε ορισμένες δημοσκοπήσεις ανέρχονταν στο 30%.

Το Κίνημα των Πέντε Αστέρων θα μπορούσε να είναι ο μπαλαντέρ για τον σχηματισμό κυβέρνησης, όμως είναι το μοναδικό κόμμα που προεκλογικά απέρριπτε οποιαδήποτε συνεργασία.

Δύο ακόμα παίχτες είναι το εθνικιστικό κόμμα Αδελφοί της Ιταλίας και το αριστερό Ελεύθεροι και Ίσοι, που ιδρύθηκε από γνωστούς πολιτικούς του Δημοκρατικού Κόμματος.

«Επίθεση» στον Μπερλουσκόνι από γυμνόστηθη Femen

Ένα απρόοπτο περιστατικό σημειώθηκε την ώρα που ο αρχηγός της Φόρτσα Ιτάλια, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ψήφιζε σε εκλογικό τμήμα του Μιλάνου.

Ενώ ο πρώην Καβαλιέρε βρισκόταν μέσα στο τμήμα, μια μελαχρινή κοπέλα του κινήματος Femen έβγαλε την μπλούζα της και έμεινε με γυμνό στήθος. Πάνω στο δέρμα της είχε γράψει με μαρκαδόρο «Μπερλουσκόνι είσαι ληγμένος» (Berlusconi sei scaduto). H κοπέλα απομακρύνθηκε από τους αστυνομικούς.

Στη γυναίκα υπεβλήθη μήνυση για προσβολή της δημοσίας αιδούς και σύμφωνα με πληροφορίες θα απογορευτεί η είσοδός της στην Ιταλία για τα επόμενα πέντε χρόνια.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης