Τα μέλη του Παλαιστινιακού Κεντρικού Συμβουλίου, οργάνου-κλειδιού της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (ΟΑΠ), προέτρεψαν τη Δευτέρα να ανασταλεί η αναγνώριση του Κράτους του Ισραήλ και να σταματήσει η συνεργασία της Παλαιστινιακής Αρχής με τις ισραηλινές όσον αφορά στην ασφάλεια στη Δυτική Όχθη.

Τα μέλη του Κεντρικού Συμβουλίου τάχθηκαν υπέρ της αναστολής της αναγνώρισης του Κράτους του Ισραήλ, έπειτα από τη διήμερη συνεδρίασή του στη Ραμάλα, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το Κεντρικό Συμβούλιο εξουσιοδότησε την ΟΑΠ, τη νομική οντότητα που αναγνωρίζεται διεθνώς ότι αντιπροσωπεύει τους Παλαιστινίους, τόσο εκείνους στα κατεχόμενα όσο και αυτούς της διασποράς, να «βάλει τέλος στις υποχρεώσεις τους (…) που αφορούν στις συμφωνίες με τις αρχές κατοχής», ανέφερε ανακοίνωσή του.

Ζητεί να ανασταλεί η ιστορική αναγνώριση του Κράτους του Ισραήλ, που ανάγεται στο 1988, έως ότου η ισραηλινή κυβέρνηση αναγνωρίσει το Παλαιστινιακό Κράτος, με την (ανατολική) Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσά του, καθώς και τη διακοπή κάθε συνεργασίας στο πεδίο της ασφάλειας.

Αν εφαρμοστεί τέτοια απόφαση, θα τεθούν εν αμφιβόλω τόσο ένα από τα θεμέλια της ειρηνευτικής διαδικασίας – που ήδη έχει ανασταλεί – ανάμεσα στους Ισραηλινούς και τους Παλαιστινίους, όσο και οι συμφωνίες του Όσλο. Το Κεντρικό Συμβούλιο είχε ήδη κάνει την πρόταση τον Ιανουάριο, όπως και το 2015, χωρίς πάντως αυτή να εφαρμοστεί από την ηγεσία της ΟΑΠ και τον πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την Κυριακή, ο Αμπάς δεσμεύθηκε εκ νέου ότι θα αντιταχθεί σε κάθε πρόταση για την επίλυση της ισραηλινοπαλαιστινιακής διένεξης που θα προέλθει από την κυβέρνηση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ. Ο Αμπάς επικρίνει την αμερικανική κυβέρνηση κυρίως για τη μονομερή αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ τον Δεκέμβριο του 2017 και την ανακοίνωσή της ότι δεν θα χρηματοδοτεί πλέον το Γραφείο Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή (UNRWA).

Ο Αμπάς συνέκρινε το περιλάλητο αμερικανικό ειρηνευτικό σχέδιο που ακόμη αναμένεται με τη Διακήρυξη Μπάλφουρ του 1917, με την οποία η βρετανική κυβέρνηση τάχθηκε υπέρ της ίδρυσης «εβραϊκής εθνικής εστίας» στην Παλαιστίνη, τότε ακόμη υπό οθωμανική κυριαρχία.

«Κι αν η Διακήρυξη Μπάλφουρ εγκρίθηκε, αυτό (το αμερικανικό σχέδιο) δεν θα περάσει» δεσμεύτηκε ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης