Επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίστηκαν τις τελευταίες μέρες στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, με πολλούς να κάνουν λόγο για «νέα Ιντιφάντα».

Απεσταλμένος της Deutsche Welle επισκέφθηκε το σπίτι της οικογένειας Αλούν στη συνοικία Αλ Ισαουίγια της κατεχόμενης ανατολικής Ιερουσαλήμ. Ο εικοσάχρονος Φάντι Σαμίρ Μούσταφα Αλούν έπεσε νεκρός από πυρά Ισραηλινών αστυνομικών γιατί, όπως υποστηρίζουν, είχε επιτεθεί σε μαχαίρι σε έναν 15χρονο Ισραηλινό. Όμως ο πατέρας του, ο Σαμίρ, λέει πως ο γιος του αποκλείεται να ήταν δολοφόνος και ξεσπάει: «Είναι πολύ δύσκολο να αντέξεις όλο αυτό το μίσος. Γιατί σκότωσαν τον γιο μου, σε τι τους έφταιξε…;».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ισραηλινές αρχές επιμένουν ότι ο νεαρός Φάντι αποπειράθηκε να σκοτώσει με μαχαίρι έναν 15χρονο Ισραηλινό το βράδυ στην παλιά πόλη της Ιερουσαλήμ. Από το περιστατικό αυτό παρουσιάστηκε και ένα βίντεο, μαγνητοσκοπημένο με κινητό τηλέφωνο, στο οποίο εμφανίζεται ένας νεαρός άνδρας να τρέχει καταδιωκόμενος. Λένε ότι ήταν ο Φάντι. Πίσω του ακούγονται φωνές, όπως «είναι τρομοκράτης, σκοτώστε τον», και στη συνέχεια πυροβολισμοί.

«Οι νέοι εξεγείρονται κατά του Ισραήλ»

Το βίντεο ανεβαίνει στο διαδίκτυο και ανεβάζει το πολιτικό θερμόμετρο στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη. Ο Άλα Αλαζέχ, ανθρωπολόγος στο Πανεπιστήμιο Μπιρ Ζέιτ κοντά στη Ραμάλα, υποστηρίζει ότι μια νέα γενιά Παλαιστινίων μεγαλώνει πλέον με το όραμα μίας νέας εξέγερσης εναντίον του Ισραήλ. «Αυτοί οι άνθρωποι λένε ότι θέλουν να αλλάξουν τα πράγματα και πιστεύουν ότι αλλαγή σημαίνει δράση. Δεν θέλουν πλέον να περιμένουν τις διαβουλεύσεις της κυβέρνησης ή της διεθνούς κοινότητας. Είναι πολύ διαδεδομένη αυτή η νοοτροπία στις νεαρές ηλικίες» λέει ο Παλαιστίνιος αναλυτής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για τους Ισραηλινούς αυτοί οι νεαροί δεν είναι παρά τρομοκράτες που απειλούν το κράτος του Ισραήλ. Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου απειλεί πλέον με μία σκληρή απάντηση. Οι δυνάμεις ασφαλείας έχουν ήδη πάρει θέση στη συνοικία Αλ Ισαουίγια και ελέγχουν πλέον τη μοναδική πρόσβαση από και προς το κέντρο της Ιερουσαλήμ. Καθώς η δίοδος παραμένει κλειστή για λόγους ασφαλείας, πολλοί Παλαιστίνιοι δεν μπορούν να πάνε στο σχολείο.

Ένας από αυτούς, ο 15χρονος Ταρέκ, λέει: «Οι αρχές κατοχής ήρθαν και στο σχολείο μας, είχαν μαζί τους πλαστικές σφαίρες και δακρυγόνα. Δεν μας αφήνουν να ζήσουμε φυσιολογικά κι εμείς ρίχνουμε πέτρες για να δείξουμε την οργή μας…».

Άλλη εμφάνιση, ίδια αντίδραση;

Αν κρίνει κανείς από την εμφάνισή τους, οι μαθητές στην Αλ Ισαουίγια δεν θυμίζουν πλέον τους παλαιούς παλαιστίνιους μαχητές με το παραδοσιακό μαντήλι τους, αλλά περισσότερο αστέρες του ποδοσφαίρου. Ποζάρουν με δυτικά ρούχα, κυκλοφορούν με μηχανές, φαίνονται διαφορετικοί. Αλλά όπως λέει ο ανθρωπολόγος Αλα Αλαζέχ: «Φαίνονται διαφορετικοί, φαίνονται να ακολουθούν τη μόδα. Αλλά κατά βάση είναι όπως όλοι οι νεαροί Παλαιστίνιοι, κι εδώ ακριβώς είναι το θέμα: όλοι οι νεαροί Παλαιστίνιοι πλέον κατεβαίνουν στους δρόμους, λένε ότι θέλουν να αναλάβουν δράση…».

Πηγή: DW

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης