Άρχισαν και πάλι να γίνονται τεστ για τον κορωνοϊό στη Λωρίδα της Γάζας, αφού το Ισραήλ επέτρεψε να εισέλθουν στον παλαιστινιακό θύλακα πέντε κιτ που αγόρασε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, ανακοίνωσε σήμερα το Υπουργείο Υγείας της Γάζας.

Όμως ο εκπρόσωπός του Άσραφ αλ Κίντρα επισήμανε ότι τα κιτ θα προσφέρουν «περιορισμένη, άμεση βοήθεια», καθώς με αυτά μπορούν να ελεγχθούν μόνο 500 άνθρωποι σε μια πυκνοκατοικημένη περιοχή με δύο εκατομμύρια κατοίκους. «Ξεκινήσαμε να διενεργούμε τεστ αμέσως μόλις λάβαμε τα κιτ αργά (χθες Κυριακή) το βράδυ» εξήγησε ο Κίντρα. «Πρέπει να κάνουμε αυτά τα τεστ συνεχώς και για τον λόγο αυτόν χρειαζόμαστε χιλιάδες κιτ».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στις 8 Απριλίου αξιωματούχοι των υπηρεσιών υγείας στη Γάζα ανακοίνωσαν ότι τους τελείωσαν τα τεστ και εξέφρασαν ανησυχία για τις ελλείψεις σε ιατρικό εξοπλισμό, υπογραμμίζοντας ότι ενδέχεται να οδηγήσουν σε ραγδαία εξάπλωση της επιδημίας του κορωνοϊού στον παλαιστινιακό θύλακα. Στη Γάζα έχουν καταγραφεί 13 επιβεβαιωμένα κρούσματα του Covid-19 και όλοι οι ασθενείς έχουν τεθεί σε καραντίνα.

Το Ισραήλ έχει επιβάλει πλήρη αποκλεισμό της Γάζας εδώ και περισσότερο από μία δεκαετία, ισχυριζόμενο ότι πρόκειται για αναγκαίο μέτρο προκειμένου να μην εισέρχονται όπλα και χρήματα για τη Χαμάς, την ισλαμιστική οργάνωση που κυβερνά τον θύλακα.

Όμως, ο στρατηγός Σαρόν Μπιτόν της COGAT, της υπηρεσίας του ισραηλινού στρατού που είναι αρμόδια για την κυβερνητική πολιτική στα παλαιστινιακά εδάφη, δήλωσε ότι συνεργάζεται με «εκπροσώπους της διεθνούς κοινότητας» προκειμένου να διασφαλιστεί η δημόσια υγεία στη Γάζα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Στη διάρκεια της επόμενης εβδομάδας σκοπεύουμε να αγοράσουμε μια σημαντική ποσότητα τεστ για τη Γάζα» δήλωσε από την πλευρά του ο Αμπντελνάσερ Σόμποχ, διευθυντής του γραφείου του Π.Ο.Υ. στην περιοχή.

Ο Κίντρα εξήγησε ότι σήμερα εκατοντάδες Παλαιστίνιοι που είχαν εγκλωβιστεί εκτός Γάζας θα αρχίσουν να επιστρέφουν στα σπίτια τους και θα πρέπει να υποβληθούν σε τεστ. Μόλις επιστρέφουν, θα μπαίνουν σε καραντίνα επί τρεις εβδομάδες.

Η Χαμάς έχει κλείσει τα σχολεία, τα τεμένη και τις αίθουσες διεξαγωγής γαμήλιων τελετών στη Γάζα, ενώ έχει απαγορεύσει τις μεγάλες δημόσιες συγκεντρώσεις, αν και δεν έχει επιβάλει καραντίνα στον πληθυσμό, εκτιμώντας ότι δεν είναι απαραίτητο.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης