Δύο χειρουργοί ορθοπεδικοί στη Γάζα, που από το 2019 έχουν φροντίσει χιλιάδες ανθρώπους με κατάγματα, αξιοποιούν τώρα τις γνώσεις τους για να σώζουν ζώα σε μια κοινότητα, όπου οι κτηνιατρικές υπηρεσίες επικεντρώνονται στις βασικές μόνο παρεμβάσεις.

Πολλοί από τους ανθρώπους ασθενείς των αδελφών Μοχάμεντ και Γιούσεφ Αλ Καλίντι έχουν υπάρξει θύματα ισραηλινών πυρών σε διαδηλώσεις στα σύνορα, όπως οι ίδιοι περιγράφουν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι νέοι τους ασθενείς, τους οποίους φροντίζουν έπειτα από μια βροχή αιτημάτων από ιδιοκτήτες κατοικιδίων και από κτηνοτρόφους, συνήθως έχουν κοινά τραύματα, που όμως για τα ζώα μπορούν συχνά να αποβούν μοιραία.

«Ξεκίνησα να το κάνω από συμπόνοια» εξηγεί ο Μοχάμεντ και επισημαίνει, ότι περίπου το 80% των ζώων με αθεράπευτα κατάγματα καταλήγουν, έχοντας προηγουμένως, μαζί με τον αδελφό του, τον Γιούσεφ, φροντίσει το σπασμένο πόδι ενός προβάτου στην κλινική τους στη νότια Ράφα.

Τα αδέλφια έχουν επίσης γιατρέψει οστά γάτων, σκύλων, ακόμη και πουλιών – ανάμεσά τους και γεράκια – και συνήθως καλούν έναν κτηνίατρο για να επιβλέψει το τελικό στάδιο της τοποθέτησης του γύψου ή του προσθετικού μέλους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ανάμεσα στους πρόσφατα ικανοποιημένους πελάτες τους είναι ο 28χρονος Ανάν Αλ Μπαγιούμι, στη γάτα του οποίου τοποθετήθηκε γύψος για ένα σπασμένο πόδι.

«Φροντίζω ζώα και μέχρι σήμερα…δεν υπήρχαν δομές για την τοποθέτηση γύψου» λέει. «(Αλλά τα αδέλφια). μας διευκόλυναν και φρόντισαν την γάτα».

Εξαιτίας της φτώχειας και της δυσκολίας εισαγωγής αγαθών από τα ισραηλινά και τα ελεγχόμενα από της Αίγυπτο σύνορα, τα αδέλφια αναγκάζονται να αυτοσχεδιάζουν στην κατασκευή των γύψων ή των προσθετικών μελών για τα ζώα ασθενείς τους χρησιμοποιώντας πολυαιθυλένιο και παρεμφερή υλικά.

«Τα κανονικά υλικά δεν είναι προς το παρόν διαθέσιμα και έτσι χρησιμοποιούμε εναλλακτικά. Είναι δύσκολο να πεις σε κάποιον ότι ο γύψος θα κοστίσει 100 δολάρια. Οι γύψοι που κατασκευάζουμε εμείς κοστίζουν 3 δολάρια και τις περισσότερες φορές οι υπηρεσίες μας παρέχονται δωρεάν» λέει ο Μοχάμεντ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης