Χιλιάδες υποστηρικτές ενός σκληροπυρηνικού, ισλαμιστικού κόμματος συγκρούστηκαν σήμερα με την αστυνομία, στον κεντρικό δρόμο που οδηγεί στην πρωτεύουσα Ισλαμαμπάντ, ενώ επιχειρούσαν να πραγματοποιήσουν διαδήλωση διαμαρτυρίας για τη χρήση των γελοιογραφιών του προφήτη Μωάμεθ στη Γαλλία.

Οι αρχές έκαναν λόγο για πολλούς τραυματίες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το κόμμα Ταχρίκ-ι-Λαμπάικ Πακιστάν (TLP) ζητά από την κυβέρνηση να διακόψει τους διπλωματικούς δεσμούς με τη Γαλλία και να απελάσει τον Γάλλο πρέσβη. Η πακιστανική κυβέρνηση δεν έχει ανταποκριθεί στα αιτήματά του.

Αστυνομικοί εμπόδισαν τους διαδηλωτές ενώ προσπαθούσαν να μπουν στην Ισλαμαμπάντ. Ορισμένοι από αυτούς φώναζαν ότι η μοναδική τιμωρία για τους «βλάσφημους» είναι ο αποκεφαλισμός, όπως ανέφερε ο αξιωματικός της αστυνομίας Ταουκίρ Σαχ. Οι συγκεντρωμένοι επιτέθηκαν στους αστυνομικούς με τούβλα, πέτρες και ραβδιά, πρόσθεσε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Πολλοί αξιωματικοί μας τραυματίστηκαν», είπε ο Σαχ, διευκρινίζοντας ότι περίπου 2.000 διαδηλωτές στρατοπέδευσαν στην κεντρική είσοδο της πόλης και αρνούνταν να αποχωρήσουν.

«Θέλουμε η κυβέρνηση να απελάσει αμέσως τον Γάλλο πρεσβευτή», είπε, σε ένα βιντεοσκοπημένο μήνυμά του, ο αντιπρόεδρος του TLP, Ζαχίρ-ουλ-Χασάν. Σύμφωνα με τον Χασάν, δεκάδες διαδηλωτές τραυματίστηκαν στις συγκρούσεις.

Διαμαρτυρίες ξέσπασαν σε πολλές μουσουλμανικές χώρες με αφορμή την αντίδραση της Γαλλίας στη δολοφονία ενός καθηγητή, ο οποίος είχε δείξει στους μαθητές του σκίτσα του προφήτη Μωάμεθ, στο μάθημα της αγωγής του πολίτη. Για τους μουσουλμάνους, η απεικόνιση του προφήτη συνιστά «βλασφημία».

Ο καθηγητής Σαμουέλ Πατί αποκεφαλίστηκε από έναν 18χρονο τσετσενικής καταγωγής. Οι γαλλικές αρχές θεωρούν το έγκλημα αυτό επίθεση στη βασική αξία της ελευθερίας της έκφρασης.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν υπερασπίστηκε το σατιρικό περιοδικό Charlie Hebdo τον οποίο δημοσίευσε ξανά τα επίμαχα σκίτσα, τον Σεπτέμβριο. Στο Πακιστάν και σε άλλες μουσουλμανικές χώρες πολλοί κατηγόρησαν τη γαλλική κυβέρνηση για ισλαμοφοβία, λέγοντας ότι προκαλεί χωρίς λόγο τους πιστούς. Το Πακιστάν καταδίκασε την επαναδημοσίευση των σκίτσων.

Στο Πακιστάν υπάρχει προϊστορία βίαιων αντιδράσεων σε φερόμενα περιστατικά βλασφημίας. Η προσβολή του προφήτη Μωάμεθ τιμωρείται με τη θανατική ποινή.

Μέλη του TLP είχαν στρατοπεδεύσει για πολλές ημέρες στην ίδια είσοδο της Ισλαμαμπάντ και το 2017, ζητώντας να θεωρηθεί βλάσφημη μια μικρή αλλαγή σε έναν νόμο. Στις συγκρούσεις που ακολούθησαν σκοτώθηκαν τουλάχιστον επτά άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και ένας αστυνομικός, και περισσότεροι από 150 τραυματίστηκαν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης