Εφέτος το WEF (Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ) εόρτασε την 50ή επέτειό του. Σαράντα εννέα από τις εξωφρενικά πομπώδεις – και κάθε χρόνο περισσότερο – εκδηλώσεις WEF πραγματοποιήθηκαν στο Νταβός της Ελβετίας.

Μόλις μία μεταφέρθηκε στην Νέα Υόρκη και αυτό συνέβη το 2002 για λόγους ασφαλείας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο περιβόητο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός (21-24 Ιανουαρίου), το δωμάτιο ενός ξενοδοχείου μόλις 12 τετραγωνικών μέτρων κοστίζει 10.000 δολάρια.

Εν τω μεταξύ, ένοπλοι φρουροί βρίσκονται απ’ άκρη σε άκρη στην κορυφή της στέγης σε θερμοκρασίες υπό το μηδέν – για να προστατεύσουν τους περίπου 130 ανώτερους προσκεκλημένους.

 Κι άλλα πολλά περισσότερα από όσα θα μπορούσε ο George Orwell να σκεφτεί όταν έγραψε το «1984», το 1948.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εφέτος οι περίπου 130 υψηλόβαθμοι φιλοξενούμενοι – προστατευόμενοι από το διεθνές δίκαιο, όποιοι κι αν είναι – επιπλέον, συμπεριλαμβανομένων  πέντε βασιλιάδων, 22 Προέδρων και 23 Πρωθυπουργών, είχαν την προστασία από την ελβετική αστυνομία και τους στρατιωτικούς οι οποίοι ήταν περίπου 5000. Μόνο ο πρόεδρος Τραμπ είχε περίπου 300 ειδικούς πράκτορες από τις αστυνομικές δυνάμεις της Ελβετίας, εκτός της προσωπικής του φρουράς.

Η παραμονή του για δύο μέρες στην Ελβετία κόστισε στον αμερικανικό φορολογούμενο περισσότερα από 3,4 εκατομμύρια δολάρια.

Και αυτοί που συμμετείχαν στην WEF, θα συνεχίσουν να μας ληστεύουν – όπως έχουν κάνει τουλάχιστον για τα τελευταία 200 χρόνια – και κατάφεραν να το επιδείξουν τόσο επιδέξια – που προκαλούν θαυμασμό.

Αλλά ποτέ δεν είναι αργά, οι άνθρωποι, να ξυπνήσουν και να αγνοήσουν αυτή την ανοησία – να αγνοήσουν και να την απορρίψουν. Η ατζέντα τους ήταν κι αυτή γεμάτη με ψέματα και παραπλανήσεις.

Η επίσημη ατζέντα – ονομάζεται ατζέντα για τους “Ενδιαφερόμενους για έναν συνεκτικό και βιώσιμο κόσμο”.

Αυτοί λοιπόν αποφάσισαν:

Πώς να αντιμετωπίσουμε τις επείγουσες κλιματικές και περιβαλλοντικές προκλήσεις που βλάπτουν την οικολογία και την οικονομία μας
2. Πώς να μετατρέψουμε τις βιομηχανίες για να επιτύχουμε περισσότερο βιώσιμα και χωρίς αποκλεισμούς επιχειρηματικά μοντέλα.
3. Πώς να διαχειριστούμε τις τεχνολογίες που οδηγούν την Τέταρτη Βιομηχανική Επανάσταση, ώστε να επωφεληθούν οι επιχειρήσεις και η κοινωνία ελαχιστοποιώντας παράλληλα τους κινδύνους τους για αυτούς
4. Τρόποι προσαρμογής στις δημογραφικές, κοινωνικές και τεχνολογικές τάσεις που αναδιαμορφώνουν την εκπαίδευση, την απασχόληση και την επιχειρηματικότητα.

Όλα αυτά είναι που ο υπόλοιπος κόσμος μπόρεσε να δει και να ακούσει μόνον από τις συζητήσεις τους.

Κι όχι όσα θέλησαν να πληροφορηθούν οι χιλιάδες διαδηλωτές που πέρασαν δεκάδες χιλιόμετρα μέσα από το χιόνι και το κρύο για να φτάσουν στο Νταβός και να αφήσουν το μήνυμά τους:  «Αν αυτοί αναλάβουν την ευθύνη, ο πλανήτης μας θα καταστραφεί».

Όταν πίσω από τη σκηνή, πίσω από κλειστές πόρτες – μακριά από τα «κοινά» – συζητήθηκε διαφορετική προοπτική, πιθανότατα σε συνδυασμό με το πώς να χρησιμοποιηθεί το κλίμα και την πλαστή προπαγάνδα του κλίματος, σε συνδυασμό με επιβλαβείς, δυνητικά θανατηφόρες G5 η τεχνολογία ακτινοβολίας G6, η 4η Βιομηχανική Επανάσταση και η γενετική και η βιοτεχνολογία, οι γενετικά τροποποιημένοι οργανισμοί και η καρδιά του θέματος, το CRISPR (προφέρεται “πιο τραγανό”), εργαλείο επεξεργασίας γονιδιώματος που μπορεί επιλεκτικά να μεταβάλλει το DNA του ανθρώπου (και άλλων ζωντανών όντων).

Σύνταξη Κ. Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης