Ένα κομβόι 20 φορτηγών που προορίζεται για βοήθεια στο ανατολικό Χαλέπι με αρκετές προμήθειες που θα τροφοδοτήσουν δεκάδες χιλιάδες ανθρώπων είναι ακόμα «κολλημένο» στα σύνορα της Συρίας με την Τουρκία, σύμφωνα με τον επικεφαλής της υπηρεσίας ανθρωπιστικής βοήθειας του ΟΗΕ, λίγες ώρες μετά τη λήξη της επταήμερης κατάπαυσης του πυρός (δεν ακολούθησε ανακοίνωση επέκτασης της τη Δευτέρα).
  
Ο ΟΗΕ έχει δηλώσει ότι δεν έχει λάβει απαραίτητες εγγυήσεις ασφάλειας από τη συριακή κυβέρνηση για να προχωρήσει με τις παραδόσεις προς το Χαλέπι και άλλες δύσβατες περιοχές. Η ενίσχυση έχει «κολλήσει» στα σύνορα εδώ και μια εβδομάδα.

Η ξεχωριστή συμφωνία εκεχειρίας με τη διαμεσολάβηση των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσίας είχε οριστεί να λήξει το βράδυ της Δευτέρας στις 7:00 μ.μ. (ώρα Ελλάδος), σύμφωνα με ανώτερη στρατιωτική πηγή στη Δαμασκό, που επικαλείται το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων AFP.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Αν είναι δυνατόν το κομβόι των Ηνωμένων Εθνών να μην έχει ακόμη περάσει στην Συρία από την Τουρκία και με ασφάλεια να έχει προσεγγίσει το ανατολικό Χαλέπι», ανέφερε ο εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για τις Ανθρωπιστικές Υποθέσεις, Στέφεν Ο’ Μπράιεν.

Έως 275.000 άνθρωποι παραμένουν παγιδευμένοι στην πόλη χωρίς τροφή, νερό, κατάλληλη στέγη και ιατρική περίθαλψη, προσέθεσε.

Η φάλαγγα των 20 φορτηγών θα ήταν η πρώτη από τις δύο που θα πραγματοποιηθεί και σε αυτή βρίσκεται το αλεύρι και άλλες προμήθειες τροφίμων, αρκετές για να θρέψουν περίπου 185.000 ανθρώπους για το υπόλοιπο του μήνα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας στο Χαλέπι εξαρτάται από τον έλεγχο του κεντρικού δρόμου στο πολιορκημένο από αντάρτες τμήμα της πόλης, εκεί όπου βρίσκεται σε εξέλιξη μάχη μεταξύ στρατιωτών της κυβέρνησης και των ανταρτών, οι οποίοι μάχονται για την ανατροπή του προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ.

«Η ανθρωπιστική βοήθεια πρέπει να παραμείνει ουδέτερη, αμερόληπτη και χωρίς πολιτικές και στρατιωτικές ατζέντες», τόνισε ο Στέφεν Ο’ Μπράιεν.

Η Ρωσία αναφέρει πάντως πως ο συριακός στρατός είχε αρχίσει να αποχωρεί από τους δρόμους, αλλά εκπρόσωπος των αντάρτικων ομάδων στο Χαλέπι, δηλώνει ότι αυτό δεν ισχύει.

Επιμέλεια: Φάνης Επιτροπάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης