«Όχι» στο εμπάργκο λέει η Σερβία

Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 23 Αυγούστου 2014, 17:14
«Όχι» στο εμπάργκο λέει η Σερβία
Η Σερβία θα συμμορφωθεί με τις συστάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και δεν θα παράσχει οικονομικά κίνητρα για την αύξηση των εξαγωγών τροφίμων προς τη Ρωσία.

Ειδικότερα, όπως ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου ο πρωθυπουργός Αλεξάνταρ Βούτσιτς, η κυβέρνηση, απαντώντας σε σχετικό αίτημα της Ε.Ε., δεν θα χορηγήσει επιδοτήσεις για την εξαγωγή γεωργικών προϊόντων και ειδών διατροφής προς τη Ρωσική Ομοσπονδία.

Ο κ. Βούτσιτς συμπλήρωσε, ωστόσο, ότι η Σερβία δεν πρόκειται να συνταχθεί απόλυτα με την πολιτική των κυρώσεων, δεν θα επιβάλει εμπάργκο στη Ρωσία, ούτε θα εμποδίσει τις εξαγωγές προς τη χώρα αυτή.

«Δεν έχουμε το δικαίωμα να πούμε στον Σέρβο παραγωγό ή τον έμπορο να μην εξάγει προϊόντα στη ρωσική αγορά, εφόσον για κάτι τέτοιο υπάρχει οικονομικό όφελος» επεσήμανε.

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Τρίτη η Ε.Ε. ζήτησε, με διπλωματική νότα, από τη Σερβία να δείξει αλληλεγγύη και να μη χρησιμοποιήσει κανένα κρατικό μέσο για την ενίσχυση εμπορικών δραστηριοτήτων που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αύξηση των εξαγωγών τροφίμων προς τη Ρωσία, καταλαμβάνοντας έτσι μέρος της ρωσική αγοράς που κατείχαν χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Την ίδια ώρα, όπως αναφέρει το Υπουργείο Γεωργίας της Σερβίας, εκδηλώνεται μεγάλο ενδιαφέρον από τη Ρωσία για εισαγωγές γαλακτοκομικών προϊόντων και κρεάτων.

Την περασμένη εβδομάδα, τρεις νέες σερβικές βιομηχανίες γάλακτος έλαβαν άδεια από το ρωσικό Υπ. Γεωργίας για να πλασάρουν τα προϊόντα τους στη ρωσική αγορά.

Μέχρι στιγμής, συνολικά 41 σερβικές εταιρείες παραγωγής τροφίμων και ειδών διατροφής κατέχουν τη σχετική άδεια που εκδίδει το Υπουργείο Γεωργίας.

Όπως αναφέρουν στελέχη του Υπ. Γεωργίας της Σερβίας, οι ρωσικές Αρχές έχουν συντομεύει τις διαδικασίες αδειοδότησης για τις σερβικές εταιρείες, ενώ παράλληλα εκδηλώνεται έντονο ρωσικό ενδιαφέρον για επενδύσεις στον αγροτικό τομέα στη Σερβία.

Οι εξαγωγές σερβικών αγροτικών προσόντων στη Ρωσία το 2013 ανήλθαν σε 270 εκατομμύρια δολάρια, ενώ μέχρι το τέλος του 2015 αναμένεται να ξεπεράσουν τα 500 εκατομμύρια δολάρια.

Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 23 Αυγούστου 2014, 17:14