Παρά την διαφημιζόμενη από τις τουρκικές αρχές βελτίωση στις ελληνο-τουρκικές σχέσεις, το τουρκικό υπουργείο Παιδείας δεν έδωσε άδεια να λειτουργήσει το ελληνικό γυμνάσιο στην Ίμβρο, με την δικαιολογία ότι «οι κτιριακές εγκαταστάσεις δεν έχουν κατάλληλα προετοιμασθεί να δεχθούν μαθητές».

Έτσι το γυμνάσιο Gökçeada δεν θα λειτουργήσει και εφέτος για το ακαδημαϊκό έτος που άρχισε την 1η Σεπτεμβρίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ελληνική κοινότητα στην Ίμβρο, είχε κάνει κατάλληλες προετοιμασίες από τις 18 Απριλίου και είχε υποβάλει το σχετικό αίτημα αφού είχε δημιουργήσει Πολιτιστικό Σύλλογο, με στόχο να επιτύχει την επαναλειτουργία του γυμνασίου που παραμένει κλειστό εδώ και πενήντα χρόνια.

Το ελληνικό δημοτικό στο χωριό Ζεϋτινλί του νησιού επαναλειτούργησε το 2013, μετά από πενήντα χρόνια, με μόλις τέσσερις μαθητές από τη μικρή εναπομείνασα ελληνική μειονότητα. Το σχολείο την επαναλειτουργία του οποίου επιδίωξε η ελληνική κοινότητα του νησιού θα λειτουργούσε με οκτώ μαθητές, αοί οικογένειες που έχουν επιστρέψει στο νησί από την Ελλάδα.

Ο Λάκης Βίνκγας, εκλεγμένος εκπρόσωπος του Μη Μουσουλμανικού Ιδρύματος στην Τουρκία και μέλος του Συμβουλίου της Γενικής Διεύθυνσης Ιδρυμάτων στην Άγκυρα, δήλωσε πως η ελληνική κοινότητα χρειάζεται την κρατική στήριξη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Είπε ακόμη ότι «προσωρινά στην κοινότητα προτάθηκε η χρήση ενός κτιρίου δημοτικού σχολείου στο Ζεϋτινλίκοϊ, ώσπου να ολοκληρωθούν οι εργασίες συντήρησης στο γυμνάσιο, αλλά τελικα΄το σχέδιο δεν εγκρίθηκε».

«Μας ειπώθηκε ακόμη ότι το ζήτημα θα επιλυθεί με σχετικό νομοσχέδιο, αλλά αυτό δεν πραγματοποιήθηκε», είπε ο Βίνγκας. «Οι τουρκικές αρχές θέλουν να περιμένουμε άλλον ένα χρόνο, αλλά οι οκτώ μαθητές μας περίμεναν να πάνε σχολείο».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης