Ο υποψήφιος της Αριστεράς στις προεδρικές εκλογές στην Ουρουγουάη Ταμπαρέ Βάσκες κέρδισε το 47,8% των ψήφων στον πρώτο γύρο που διεξήχθη την Κυριακή, ενώ ο αντίπαλός του της κεντροδεξιάς Λουίς Λακάγιε Που το 31,1%, σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν τη Δευτέρα.

Τα ποσοστά αυτά, με καταμετρημένο το 97,8% των ψήφων, δημοσιοποιήθηκαν το πρωί της Δευτέρας από το εκλογοδικείο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με την καταμέτρηση αυτή, ο υποψήφιος του συντηρητικού κόμματος Κολοράδο Πέδρο Μπορνταμπέρι έλαβε το 13% των ψήφων, και ο ηγέτης του Ανεξάρτητου Κόμματος (κεντροαριστερά) Πάμπλο Μιέρες το 3,06%.

Ο Μπορνταμπέρι ανακοίνωσε ήδη ότι στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, που αναμένεται να διεξαχθεί στις 30 Νοεμβρίου, θα υποστηρίξει τον Λακάγιε Που του Εθνικού Κόμματος.

Ο Βάσκες ήταν ο πρώτος αριστερός πρόεδρος της Ουρουγουάης (2005-2010) και ανήκει στο κόμμα Ευρύ Μέτωπο του απερχόμενου προέδρου Χοσέ Μουχίκα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην Ουρουγουάη η ψήφος είναι υποχρεωτική επί ποινή προστίμου. Στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών κλήθηκαν να ψηφίσουν περίπου 2,6 εκατ. πολίτες και εκτός από πρόεδρο καλούνται να εκλέξουν 30 γερουσιαστές και 99 βουλευτές.

Βάσει των εκτιμήσεων, η Αριστερά, που βρίσκεται στην εξουσία, αναμένεται να διατηρήσει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της εταιρείας δημοσκοπήσεων Cifra, τα οποία δόθηκαν την Κυριακή στη δημοσιότητα, το Διευρυμένο Μέτωπο αναμένεται να εκλέξει 14 γερουσιαστές, το Εθνικό Κόμμα δέκα, το Κόμμα Κολοράδο τέσσερις και το Ανεξάρτητο Κόμμα έναν. Η τελευταία έδρα αναμένεται να κριθεί τις επόμενες ώρες μεταξύ των δύο πρώτων κομμάτων.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης