Μετά την Αργεντινή, η Ουρουγουάη γίνεται η δεύτερη χώρα στη Λατινική Αμερική που νομιμοποίησε τον γάμο μεταξύ εκπροσώπων του ίδιου φύλου, μετέδωσε το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο BBC.

Η Κάτω Βουλή υπερψήφισε την Τετάρτη το σχετικό νομοσχέδιο (πάνω από τα 2/3 των ψήφων), παρά τις έντονες πιέσεις που δέχτηκαν αρκετοί βουλευτές από καθολικούς ιερείς. Στις 3 Απριλίου 23 μέλη της Άνω Βουλής (Γερουσία) ψήφισαν υπέρ του νομοσχεδίου και μόλις 8 κατά. Εκτιμάται ότι σε λιγότερο από δύο εβδομάδες θα έχει γίνει νόμος του κράτους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Βασικές διατάξεις του νομοσχεδίου:

  • Τα ζευγάρια ομοφυλοφίλων μπορούν να επιλέγουν το επώνυμο του παιδιού που υιοθετούν
  • Αύξηση του ορίου ηλικίας στα 16 αναφορικά με τη συγκατάθεση σε σεξουαλική πράξη. Μέχρι τώρα ήταν 12 για τα κορίτσια και 14 για τα αγόρια

Ο πρόεδρος της χώρας, Jose Mujica, είχε ηγηθεί των προσπαθειών για τη νομιμοποίηση του γάμου των ομοφυλοφίλων και τα κατάφερε μια χαρά, καθώς το επίμαχο νομοσχέδιο είχε τη στήριξη 71 εκ των 92 συνολικά βουλευτών. «Ζευγάρια του ίδιου φύλου υπήρχαν πάντα», είχε αναφέρει ο Jose Mujica στη διάρκεια πρόσφατης τηλεοπτικής του συνέντευξης στο ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο RussiaToday.

«Ελευθερία» ήταν το κεντρικό σύνθημα που «δονούσε» την ατμόσφαιρα έξω από την Κάτω Βουλή στην πρωτεύουσα, Μοντεβιδέο, την ώρα που βρισκόταν σε εξέλιξη η συνεδρίαση των βουλευτών. Μόλις το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας έγινε δεκτό, το συγκεντρωμένο πλήθος ξέσπασε σε ξέφρενους πανηγυρισμούς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα προηγούμενα χρόνια η Ουρουγουάη είχε επιτρέψει τη συγκρότηση ενώσεων προάσπισης των Δικαιωμάτων των ομοφυλοφίλων και την υιοθέτηση παιδιών από ζευγάρια εκπροσώπων του ίδιου φύλου. Παράλληλα, οι ομοφυλόφιλοι είχαν το δικαίωμα να επιλέξουν αν ήθελαν να καταταγούν στις Ένοπλες Δυνάμεις.

Το 2010 η Αργεντινή έγινε η πρώτη χώρα που νομιμοποίησε τον γάμο μεταξύ ομοφυλοφίλων. Στο Μεξικό η σχετική νομοθετική ρύθμιση «πέρασε» το 2009. Μέχρι στιγμής 12 χώρες έχουν προχωρήσει σε αυτή την κίνηση.

Διαβάστε επίσης:
Νομιμοποίηση αμβλώσεων στην Ουρουγουάη, Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 18 Οκτωβρίου 2012, 01:54

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης