Σχεδόν 100.000 άνθρωποι είναι εσωτερικά εκτοπισμένοι στην Ουκρανία, ένας αριθμός που διπλασιάστηκε σε λιγότερο από έναν μήνα, και 130.000 ακόμη προτίμησαν να αναζητήσουν καταφύγιο στη Ρωσία, ανακοίνωσε σήμερα η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR). «Βρισκόμαστε κοντά στο όριο των 100.000 εσωτερικά εκτοπισμένων στην Ουκρανία» δήλωσε ο Νταν ΜακΝόρτον, εκπρόσωπος της UNHCR, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Γενεύη.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που διαθέτει η υπηρεσία αυτή του ΟΗΕ και χρονολογούνται από τη 18η Ιουλίου, 95.473 άνθρωποι είναι εσωτερικά εκτοπισμένοι στην Ουκρανία, ενώ 130.000 ακόμη έχουν καταφύγει στη Ρωσία. Βάσει του προηγούμενου απολογισμού του ΟΗΕ που δόθηκε στη δημοσιότητα στις 27 Ιουνίου, 54.400 άνθρωποι ήταν εσωτερικά εκτοπισμένοι στην Ουκρανία και 110.000 είχαν καταφύγει στη Ρωσία. «Ο αριθμός των εκτοπισμένων από το Ντονέτσκ και το Λουχάνσκ έχει αυξηθεί σημαντικά από τις αρχές Ιουνίου» εξήγησε ο ΜακΝόρτον.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι εσωτερικά εκτοπισμένοι έχουν δηλώσει στο προσωπικό του ΟΗΕ που βρίσκεται στην Ουκρανία ότι φεύγουν από τις εστίες τους, καθώς ανησυχούν «για την ασφάλειά τους και φοβούνται ότι θα παγιδευτούν από τις συγκρούσεις» πρόσθεσε ο ίδιος. Εξάλλου σε διάστημα τριών μηνών από τις συγκρούσεις στην ανατολική Ουκρανία έχουν χάσει τη ζωή τους περισσότεροι από χίλιοι άνθρωποι, περιλαμβανομένων των 298 επιβαινόντων στην πτήση MH17 της Malaysia Airlines που συνετρίβη στην περιοχή την προηγούμενη εβδομάδα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης