Λίγες μόλις ώρες μετά την ορκωμοσία του νέου πρόεδρου της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο και τις δηλώσεις του για ειρηνικό διάλογο με τη Ρωσία, έρχεται η είδηση από το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Itar-Tass ότι μέλη της εθνικής φρουράς της Ουκρανίας συνέλαβαν και έθεσαν σε περιορισμό δυο Ρώσους δημοσιογράφους.

Η σχετική ανακοίνωση αναφέρει ότι αυτή τη στιγμή οι δύο κρατούμενοι βρίσκονται στην ουκρανική υπηρεσία ασφαλείας. Επίσης, διευκρινίζει ότι οι δημοσιογράφοι του τηλεοπτικού καναλιού Zvezda είχαν μαζί τους έγγραφα με τα οποία επιβεβαίωναν τις διαπιστεύσεις τους από τη Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονέτσκ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αναμένεται περαιτέρω ενημέρωση για τις ακριβείς συνθήκες και προθέσεις της παρουσίας των δημοσιογράφων στο σημείο ελέγχου, αλλά και για τις συνθήκες της κράτησής τους.

Σημειώνεται ότι η επικοινωνία με το συνεργείο του Zvezda, που εργαζόταν στην Ουκρανία από τις 4 Ιουνίου, χάθηκε το απόγευμα της Παρασκευής 6 Ιουνίου. Το κανάλι ανακοίνωσε ότι οι δημοσιογράφοι κρατούνταν σε μια περιοχή όχι μακριά από το Σλαβιάνσκ. Άνθρωποι με μαύρες στολές τούς έβαλαν μάσκες και χειροπέδες, και τους μετέφεραν κάπου. Οι πρώτες πληροφορίες τούς περιέγραφαν ως μέλη του Δεξιού Τομέα ή ως μισθοφόρους.

Έκτοτε πραγματοποιήθηκαν ενέργειες από την πρεσβεία της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Ουκρανία και από τις Ενώσεις Δημοσιογράφων της Ρωσίας και της Μόσχας για την απελευθέρωση των δημοσιογράφων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η διοίκηση του καναλιού απευθύνθηκε προσωπικά στον πρόεδρο της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο για το ζήτημα. 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης