Την έναρξη της συνόδου των υπουργών Εξωτερικών της Ομάδας G7 στο Λίμπεκ της Γερμανίας σήμανε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ – Βάλτερ Στάινμαϊερ, με την ελπίδα ότι θα εδραιωθούν οι πρόσφατες πρόοδοι που σημειώθηκαν στα ζητήματα της Ουκρανίας και του Ιράν.

Σε ό,τι αφορά στην ουκρανική κρίση, ο Στάινμαϊερ εξέφρασε ενώπιον των δημοσιογράφων την ικανοποίησή του για «το απολύτως ενθαρρυντικό αποτέλεσμα» που είχε, σύμφωνα με τον ίδιο, η μακρά συνάντηση με τους ομολόγους του της Γαλλίας, της Ουκρανίας και της Ρωσίας, η οποία πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα στο Βερολίνο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο κίνδυνος νέων παραβιάσεων της εκεχειρίας που συμφωνήθηκε τον Φεβρουάριο στο Μινσκ θα μειωθεί χάρη «στην απομάκρυνση νέων τύπων όπλων από την ζώνη της σύγκρουσης», σημείωσε ο Στάινμαϊερ πριν τη συνάντησή του με τους ομολόγους του των άλλων πέντε μεγάλων οικονομιών του πλανήτη (Καναδάς, Γαλλία, Ιταλία, Ιαπωνία, Βρετανία), με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι να φτάνει στη γερμανική πόλη την Τετάρτη.

Στην Ομάδα G8 συμμετείχε και η Ρωσία, όμως μετά τον αποκλεισμό της Μόσχας, πλέον έχει μετατραπεί σε Ομάδα G7.

Σχολιάζοντας το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, ο Στάινμαϊερ εκτίμησε ότι «είναι πολύ νωρίς για να κάνουμε προβλέψεις» σχετικά με την επιτυχία της εφαρμογής της συμφωνίας – πλαίσιο της 2ας Απριλίου μεταξύ της Τεχεράνης και της Ομάδας 5+1 (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Γαλλία, Βρετανία και Γερμανία)
«Είναι μια καλή βάση για να προσπαθήσουμε τώρα να επιτύχουμε μια πραγματική συμφωνία ως τις 30 Ιουνίου», επεσήμανε ο Γερμανός υπουργός.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Στάινμαϊερ υπογράμμισε ότι στη σύνοδο θα συζητηθεί και η κρίση στην Υεμένη, τονίζοντας ότι «είμαστε στην αρχή των ειρηνευτικών μας προσπαθειών».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης