Δύο Ουκρανοί πιλότοι αφέθηκαν ελεύθεροι σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Άμυνας της Ουκρανίας, χωρίς περαιτέρω διευκρίνιση για τις συνθήκες απελευθέρωσης. Οι δύο αιχμάλωτοι είχαν πιαστεί από το ρώσικο στρατό 8 Μαρτίου,  80 χλμ. ανατολικά του Κιέβου και έκτοτε κρατούνταν στη Ρωσία.

Ο Ιβάν Πεπελιάτσκο και ο Αλέξιι Σιτζ, δύο πιλότοι της ουκρανικής πολεμικής αεροπορίας «βρίσκονται σε ασφαλές σημείο και λαμβάνουν όλη τη απαραίτητη ιατρική περίθαλψη», ανακοίνωσε το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας μέσω Telegram.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ο χώρος κράτησής τους άλλαξε αρκετές φορές. Τελικά οδηγήθηκαν σε ένα προσωρινό κέντρο κράτησης στην πόλη Κουρσκ», 100 χλμ. από τα ρωσο-ουκρανικά σύνορα, βορειοανατολικά της Σούμι, πρόσθεσε το υπουργείο.

«Βρίσκονταν σε ένα κελί μαζί με άλλους οκτώ Ουκρανούς αξιωματικούς», ανέφερε η ανακοίνωση.

Σύμφωνα με έναν εκ των δύο πιλότων, που επικαλείται η ανακοίνωση, ο ρωσικός στρατός τους «εξανάγκασε να ηχογραφήσουν προπαγανδιστικά βίντεο». «Αν αρνιόμασταν, οι Ρώσοι απειλούσαν να σταματήσουν να παρέχουν περίθαλψη στους συντρόφους», διηγήθηκε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το βράδυ της Τρίτης, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι είχε προτείνει την ανταλλαγή του Ουκρανού επιχειρηματία Βίκτορ Μεντβεντσούκ, στενού συνεργάτη του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν ο οποίος συνελήφθη πρόσφατα, με τους Ουκρανούς αιχμάλωτους στη Ρωσία. Η πρόταση απορρίφθηκε την Τετάρτη από τη Μόσχα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης