Τα κρούσματα του νέου κορωνοϊού έχουν αρχίσει να αυξάνονται πάλι στην Ουγγαρία, μάλλον λόγω της εξάπλωσης του μεταλλαγμένου στελέχους του νέου κορωνοϊού που ταυτοποιήθηκε πρώτα στη Βρετανία, δήλωσε σήμερα Παρασκευή ο πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν σε κρατικό ραδιοσταθμό.

Ωστόσο ο Όρμπαν σημείωσε ότι δεν υπάρχει ανάγκη για την επιβολή περαιτέρω μέτρων lockdown για να αναχαιτιστεί η εξάπλωση του ιού, καθώς η προγραμματισμένη επιτάχυνση των εμβολιασμών κατά του COVID-19 με ρωσικά και κινεζικά εμβόλια μπορεί να αντισταθμίσει την αύξηση των κρουσμάτων τις ερχόμενες εβδομάδες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Αν αρχίσουμε τους εμβολιασμούς και με το κινεζικό εμβόλιο, ως το Πάσχα θα μπορούμε να εμβολιάσουμε όλους τους (άνω των 2 εκατομμυρίων) ανθρώπους που έχουν καταχωριστεί για εμβολιασμό» δήλωσε.

Η Ουγγαρία αναμένει να λάβει 500.000 δόσεις του εμβολίου της κινεζικής εταιρείας Sinopharm την ερχόμενη εβδομάδα και σχεδιάζει να αρχίσει σύντομα να το χορηγεί. Ως εκ τούτου θα γίνει η πρώτη χώρα μέλος της ΕΕ που θα το χρησιμοποιήσει.

Αυτή την εβδομάδα η Ουγγαρία έγινε εξάλλου η πρώτη χώρα μέλος της ΕΕ που χορήγησε το ρωσικό εμβόλιο Sputnik-V, μετά την έγκρισή του για επείγουσα χρήση από τη ρυθμιστική της Αρχή, και δεν περίμενε το πράσινο φως του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA) για να προχωρήσει στη χρήση του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ουγγρική ρυθμιστική Αρχή έχει επίσης εγκρίνει το εμβόλιο της Sinopharm, το οποίο ήδη χορηγείται στη γειτονική της Σερβία.

Ο Όρμπαν πρόσθεσε ότι στόχος της Ουγγαρίας είναι να έχει έναν επαρκή αριθμό ανθρώπων που θα έχουν εμβολιαστεί κατά του COVID-19, οι οποίοι στη συνέχεια θα λάβουν ένα πιστοποιητικό ανοσίας, όπως και αυτοί που έχουν αναρρώσει από τον COVID-19.

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός επισήμανε την πιθανότητα να συνδεθούν ειδικά δικαιώματα με το έγγραφο αυτό, βάσει των οποίων θα επιτρέπεται στον κόσμο να επισκέπτεται εστιατόρια και ξενοδοχεία, κάτι το οποίο, όπως είπε, θα βοηθήσει επίσης στην ανάκαμψη της οικονομίας. Τα εστιατόρια στην Ουγγαρία έχουν κλείσει και λειτουργούν μόνο για την παράδοση φαγητού σε πακέτο από τον Νοέμβριο, ενώ επίσης έχει επιβληθεί νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας.

Μόλις περισσότεροι από 300.000 Ούγγροι -εργαζόμενοι στο σύστημα υγείας και οι πιο ευάλωτοι μεταξύ των ηλικιωμένων- έχουν μέχρι στιγμής εμβολιαστεί με τουλάχιστον μία δόση των εμβολίων κατά του COVID-19 των Pfizer/BioNTech ή της Moderna. Η Ουγγαρία άρχισε επίσης να χορηγεί αυτήντην εβδομάδα το εμβόλιο των AstraZeneca/Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης