Περισσότεροι από 100.000 Ούγγροι εξέφρασαν το Σάββατο την υποστήριξή τους στον πρωθυπουργό της χώρας που δέχεται σκληρή κριτική για τις πρόσφατες μεταρρυθμίσεις του Συντάγματος μέσω των οποίων μπορεί πλέον να ασκεί μεγαλύτερο έλεγχο στη Δικαιοσύνη, τη Δημόσια Διοίκηση και τα Μ.Μ.Ε..

Η συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στην πρωτεύουσα Βουδαπέστη με τους οπαδού του να κρατούν σημαίες και πανό με τα οποία εξέφραζαν την αφοσίωση τους στο πρόσωπο του Βίκτορ Ορμπάν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Αγαπάμε τη χώρα μας, αγαπάμε τον Βίκτορ» και «Όχι στην Ε.Ε.», ήταν ορισμένα από τα συνθήματα που ήταν γραμμένα επάνω στα πανό.

Οι διοργανωτές της πορείας, η οποία ονομάστηκε «Πορεία της Ειρήνης» και ήταν η μεγαλύτερη που έχει διοργανωθεί από τον Μάρτιο του 2010 οπότε το κυβερνών κόμμα, Fidesz, ανέλαβε την εξουσία, ο δισεκατομμυριούχος Γκάμπορ Σέλες και ο εκδότης ενός ειδησεογραφικού περιοδικού ‘Αντρας Μπένζικ υπογράμμισαν σε δηλώσεις τους πως η διαδήλωση πραγματοποιήθηκε για να αποδείξουν ότι η Ουγγαρία δεν θα υποταχθεί στη Δύση.

«Δε θα γίνουμε προτεκτοράτο και δε θέλουμε να είμαστε αποικία. Αυτό είναι το μήνυμά μας στο εξωτερικό», εξήγησε ο ‘Αντρας Μπένζικ .

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Το άλλο είναι ότι υποστηρίζουμε πλήρως τον Βίκτορ Ορμπάν και είμαστε περήφανοι για όσα επιτύχαμε στις εκλογές του 2010», πρόσθεσε.

Λίγο μετά τη διαδήλωση ο υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας, Γιάνος Μαρτόνι, δήλωσε ότι η κυβέρνηση μπορεί «να κατεβάσει στους δρόμους δέκα φορές περισσότερους ανθρώπους».

Στις αρχές Ιανουαρίου η Αντιπολίτευση είχε διοργανώσει μία διαδήλωση στην οποία πήραν μέρος περίπου 70.000 άνθρωποι στο πλαίσιο διαμαρτυρίας για το νέο Σύνταγμα.

Την 1η Ιανουαρίου, ετέθη σε ισχύ νέο Σύνταγμα στην Ουγγαρία, που ενισχύει τον έλεγχο της κυβέρνησης επί της Κεντρικής Τράπεζας, καθώς και επί άλλων θεσμών, όπως οι δικαστικοί, και το οποίο έχει προκαλέσει τις επικρίσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης