Ούγγροι πολιτικοί υποστήριξαν ότι ο Βίκτορ Όρμπαν κατήγαγε «νίκη» με την αναστολή της συμμετοχής του κόμματός του, του Fidesz, στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) χθες.

Για τον Ζόλταν Λόμινι, συνταγματολόγο, ο οποίος έκανε δηλώσεις κατά τη διάρκεια δελτίου ειδήσεων του κρατικού τηλεοπτικού δικτύου, το Fidesz κατήγαγε «νίκη» παρά την απόφαση να ανασταλεί η συμμετοχή του στο ΕΛΚ, ενώ ταυτόχρονα υπέστησαν ήττα οι δυνάμεις που προωθούν «τη μετανάστευση».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Οι δυνάμεις, οι πολιτικοί που ήθελαν να φτάσουν στον αποκλεισμό του Fidesz, υπέστησαν βαριά ήττα» πρόσθεσε.

Ο Ίστβαν Πόστσα, ερευνητής στο Κέντρο Θεμελιωδών Δικαιωμάτων, έκρινε από τη μεριά του ότι ο Όρμπαν κατάφερε να αποτρέψει την προσπάθεια της «φιλελεύθερης» και της «αριστερής», κατ’ αυτόν, πτέρυγας του ΕΛΚ. Κατά τον ίδιο, η «μάχη» τελείωσε με νίκη, αλλά ο «πόλεμος» θα συνεχιστεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο και στο ΕΛΚ.

Για τον Γιόζεφ Σάγερ, Ούγγρο ευρωβουλευτή, το ΕΛΚ δεν μπόρεσε να «αποκλείσει» το Fidesz. Ο Σάγερ θύμισε στο MTI ότι 13 μέλη του ΕΛΚ ζητούσαν τον αποκλεισμό του κόμματος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πρόσθεσε ότι η ηγεσία του Λαϊκού Κόμματος και του Fidesz αποφάσισαν να συγκροτήσουν μια επιτροπή που θα εξετάσει «πώς εξελίσσεται η σχέση μεταξύ του ΕΛΚ και της ουγγρικής κυβέρνησης» και οι συζητήσεις θα ολοκληρωθούν μετά τις ευρωεκλογές. Επεσήμανε ότι η απόφαση του ΕΛΚ ήταν σχεδόν ομόφωνη.

Το Fidesz, είπε, δεσμεύθηκε οικειοθελώς να μην ασκεί τα δικαιώματά του κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου (η διάρκεια της οποίας δεν διευκρινίστηκε) και πιθανόν να επιστρέψει μετά τις εκλογές για την ανάδειξη των μελών του ΕΛΚ. Η ιδιότητα μέλους του ΕΛΚ για το Fidesz δεν παύει να υφίσταται, απλώς έχει «παγώσει», ανέφερε. Η ίδια διαδικασία είχε ακολουθηθεί και με το Λαϊκό Κόμμα (Αυστρία) το 2000.

Από τη μεριά του, ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι ανακοίνωσε την Τετάρτη το βράδυ ότι η «συμφωνία» μεταξύ του ΕΛΚ και του Fidesz αφενός δεν αποδυναμώνει τη μεγαλύτερη πολιτική οικογένεια της Ε.Ε. λίγες εβδομάδες πριν από τις ευρωπαϊκές εκλογές, αλλά δίνει χρόνο για μια «ήρεμη εκτίμηση» της θέσης του Fidesz.

Ο Μπερλουσκόνι πρόσθεσε ότι το κόμμα του και ο ίδιος προσωπικά έκανε τα πάντα για να είναι το ΕΛΚ το πρώτο κόμμα Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, και να υπάρξει μια καλή σχέση με τον Όρμπαν.

«Θέλουμε να αλλάξουμε αυτήν την Ευρώπη μαζί, να την κάνουμε πιο αποτελεσματική και να την προσεγγίσουμε στις ανάγκες των πολιτών μας, αλλά πρέπει να είμαστε ισχυροί και ενωμένοι» ανέφερε ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Πηγή: ΜΤΙ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης: Εκτός ευρωπαϊκής κεντροδεξιάς ο Όρμπαν

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης