Η Ουγγαρία ανακοίνωσε την απέλαση 14 Ιρανών που κατηγορούνται ότι παραβίασαν τους υγειονομικούς κανόνες για τον περιορισμό του κορωνοϊού, παρά τις διαμαρτυρίες από την Τεχεράνη και μιας μη κυβερνητικής οργάνωσης που κατηγόρησε τον πρωθυπουργό Βίκτορ Όρμπαν ότι «θέτει σε καραντίνα το κράτος δικαίου».

Έντεκα φοιτητές θα απελαθούν αύριο και τρεις ακόμη στις 23 Απριλίου καθώς επέδειξαν μια «απολύτως αντικοινωνική και βίαιη συμπεριφορά», δήλωσε ο αστυνομικός υποδιευθυντής Ρόμπερτ Κις σε συνέντευξη Τύπου στη Βουδαπέστη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ανάμεσα σε αυτούς, δύο φοιτητές, που είχαν λάβει υποτροφία από την ουγγρική κυβέρνηση, και παρουσιάστηκαν από τον Ούγγρο πρωθυπουργό ως εκείνοι που έφεραν τον ιό στην Ουγγαρία. Έχουν γίνει στόχος τις τελευταίες εβδομάδες μιας εκστρατείας δυσφήμισης από φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης, ενώ ο πρωθυπουργός έχει συνδέσει την ασθένεια «με τους ξένους με τους οποίους εξαπλώνεται και με τη μετανάστευση».

Ο Όρμπαν κήρυξε εθνική κατάσταση έκτακτης ανάγκης στις 30 Μαρτίου και ενίσχυσε με νόμο τις εξουσίες του, δεχόμενος επικρίσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Επιτροπή του Ελσίνκι (HHC), μια μη κυβερνητική οργάνωση για τα ανθρώπινα δικαιώματα, θεωρεί τις απελάσεις «πολιτικά υποκινούμενες».

Η ιρανική διπλωματία τις χαρακτήρισε «βαθύτατα λυπηρές» την περασμένη εβδομάδα, και αυτές «θέτουν τον νόμο σε καραντίνα» σύμφωνα με το HHC, που υπερασπίζεται μια από τις κατηγορούμενες φοιτήτριες, που βρίσκεται στην Ουγγαρία τα τελευταία 9 χρόνια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι κατηγορίες εναντίον αυτής της 33χρονης φοιτήτριας φαρμακευτικής στη Βουδαπέστη «βασίζονται σε αστήρικτες κατηγορίες», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας δικηγόρος του HHC, ο Ζολτ Σέκερες.

Το Ιράν που έχει πληγεί έντονα από τον ιό, και αυτή η γυναίκα προσέφυγαν κατά της απόφασης, επικαλούμενοι κινδύνους υγείας. Ένα δικαστήριο της Βουδαπέστης απέρριψε την έφεσή τους στις 8 Απριλίου.

Μετά την πυρηνική συμφωνία του 2015 μεταξύ του Ιράν και μεγάλων δυνάμεων, η Ουγγαρία είχε προσεγγίσει την Τεχεράνη, διπλασιάζοντας τον αριθμό των υποτροφιών που χορηγήθηκαν σε Ιρανούς φοιτητές σε τρία χρόνια και υπέγραψε μια συμφωνία πυρηνικής συνεργασίας.

Σύμφωνα με έναν Ευρωπαίο διπλωμάτη που έδωσε συνέντευξη στο Γαλλικό Πρακτορείο, υπό τον όρο να μην κατονομαστεί, ο Όρμπαν απομακρύνθηκε από την Τεχεράνη από τότε που ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ απέσυρε τις Ηνωμένες Πολιτείες από τη διεθνή συμφωνία του 2015. Ο Ούγγρος πρωθυπουργός ήταν ο μόνος Ευρωπαίος ηγέτης που είχε δημόσιως στηρίξει τον Τραμπ για να νικήσει τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές.

Η ουγγρική κυβέρνηση δεν απάντησε σήμερα σε ερωτήσεις του Γαλλικού Πρακτορείου.

Η Ουγγαρία, με πληθυσμό σχεδόν 10 εκατομμυρίων, έχει αναφέρει σχεδόν 1.600 κρούσματα του ιού και το θάνατο 134 ανθρώπων.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης