Ουγγαρία: Επικυρώθηκε ο διορισμός του προέδρου του Ανωτάτου Δικαστηρίου παρά τη διαφωνία του δικαστικού σώματος

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 20 Οκτωβρίου 2020, 12:13
Ουγγαρία: Επικυρώθηκε ο διορισμός του προέδρου του Ανωτάτου Δικαστηρίου παρά τη διαφωνία του δικαστικού σώματος

Οι ούγγροι βουλευτές επικύρωσαν τον διορισμό του νέου προέδρου του Ανώτατου Δικαστηρίου, παρά τις δριμείες επικρίσεις του δικαστικού σώματος που προειδοποιεί για απειλή κατά της ανεξαρτησίας του δικαστικού συστήματος στην Ουγγαρία.

Ο Ζολτ Άντρας Βάργκα, 52 ετών, έλαβε την υποστήριξη των δύο τρίτων του κοινοβουλίου, το οποίο κυριαρχείται από το κόμμα Fidesz του πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπάν.

Θα αντικαταστήσει από τον Ιανουάριο 2021 τον Πέτερ Νταράκ, ο οποίος ηγείται από το 2012 του θεσμού αυτού με την ιστορική επωνυμία «Kuria», μετά την αποπομπή ενός δικαστή ανοικτά επικριτικού του καθεστώτος Ορμπάν.

Ο διορισμός του προέδρου του Ανώτατου Δικαστηρίου, για θητεία εννέα ετών, απορρίφθηκε από το Εθνικό Δικαστικό Συμβούλιο.

Καθηγητής του Δικαίου και πρώην μέλος του Συνταγματικού Συμβουλίου, ο Ζολτ Άντρας Βάργκα «δεν έχει καμία δικαστική εμπειρία», έγραψε στο Twitter ο Βίκτορ Βάνταζ, εκπρόσωπος του Εθνικού Δικαστικού Συμβουλίου. Και υπενθύμισε την πρόσφατη υιοθέτηση δύο τροπολογιών με τις οποίες τερματίστηκε η πρακτική που ίσχυε στην Ουγγαρία από την πτώση του κομμουνιστικού καθεστώτος, σύμφωνα με την οποία ο πρόεδρος του Ανώτατου Δικαστηρίου πρέπει να έχει δικαστική πείρα.

Εξάλλου, ο Ζολτ Άντρας Βάργκα εργάστηκε επί σειρά ετών ως αναπληρωτής του γενικού εισαγγελέα Πέτερ Πολτ, ανθρώπου του Βίκτορ Ορμπάν.

Η εκλογή αυτή αντίκειται στην αρχή της δικαστικής ανεξαρτησίας, έγραψε ο εκπρόσωπος του Εθνικού Δικαστικού Συμβουλίου.

Από την επιστροφή του στην εξουσία το 2010, ο Βίκτορ Ορμπάν κατηγορείται συστηματικά από την Ευρωπαϊκή Ένωση για καταπάτηση του κράτους δικαίου. Σύμφωνα με πολλές διεθνείς οργανώσεις, ο Βίκτορ Ορμπάν έχει επιτεθεί στην ανεξαρτησία της δικαιοσύνης, έχει φιμώσει μέσα ενημέρωσης και φιλελεύθερους πολιτιστικούς θεσμούς και έχει πλήξει τις ακαδημαϊκές ελευθερίες.

Το 2018, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κατηγόρησε την Βουδαπέστη για «κατάφωρη παραβίαση» των αξιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ενεργοποίησε την διαδικασία του άρθρου 7 της ευρωπαϊκής συνθήκης. Η Κομισιόν από την πλευρά της δημοσίευσε στα τέλη του Σεπτεμβρίου την πρώτη συγκριτική έκθεση για τον σεβασμό του κράτους δικαίου στις χώρες της ΕΕ, επικρίνοντας σφοδρά την Ουγγαρία, όπου οι συνέπειες των μεταρρυθμίσεων του δικαστικού συστήματος προκαλούν «έντονες ανησυχίες».

 

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 20 Οκτωβρίου 2020, 12:16