Στην Ουγγαρία ανοίγουν οι εξωτερικοί χώροι καφέ και εστιατορίων - Ακολουθούν κινηματογράφοι και θέατρα

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 23 Απριλίου 2021, 14:00
Στην Ουγγαρία ανοίγουν οι εξωτερικοί χώροι καφέ και εστιατορίων - Ακολουθούν κινηματογράφοι και θέατρα

Η Ουγγαρία θα ανοίξει και πάλι τους υπαίθριους χώρους των καφέ και των εστιατορίων, ανακοίνωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν προσθέτοντας ότι η αναλογία των εμβολιασθέντων στη χώρα θα φθάσει το 40% στα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας και ότι αυτή τη στιγμή περισσότεροι από το ένα τρίτο του πληθυσμού έχουν ήδη λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου κατά του Covid-19.

Το όριο των «3,5 εκατομμυρίων» σ' αυτή τη χώρα των 9,8 εκατομμυρίων κατοίκων ξεπεράστηκε, «συνεπώς από το Σάββατο οι υπαίθριοι χώροι εστίασης θα μπορούν να υποδέχονται και πάλι πελάτες», δήλωσε ο Όρμπαν κατά την εβδομαδιαία ραδιοφωνική συνέντευξή του και εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι σύντομα θα μπορέσει να απολαύσει την πρώτη, από τον Νοέμβριο, μπίρα του στον υπαίθριο χώρο κάποιου μπαρ.

Στη συνέχεια θα ακολουθήσουν τα ξενοδοχεία, τα θέατρα, οι κινηματογράφοι, τα γυμναστήρια, τα δημόσια λουτρά, καθώς και οι αίθουσες των εστιατορίων, μόλις ο αριθμός των εμβολιασθέντων φθάσει τα 4 εκατομμύρια, κάτι που αναμένεται αρχικά να συμβεί στα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας. Οι πελάτες θα πρέπει ωστόσο να παρουσιάζουν ένα «πιστοποιητικό ανοσίας».

Η Ουγγαρία έχει από τα υψηλότερα ποσοστά εμβολιασμένων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στην οποία είναι το μόνο μέλος που χρησιμοποιεί το ρωσικό εμβόλιο Sputnik και το κινεζικό Sinopharm, παρόλο που τα εμβόλια αυτά δεν έχουν ακόμη πάρει το πράσινο φως από την ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή.

Όμως είναι επίσης μία από τις χώρες που έχουν πληγεί πιο σκληρά από την πανδημία του κορωνοϊού, καθώς μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί περίπου 26.000 θάνατοι, δηλαδή ένας από τους υψηλότερους απολογισμούς στον κόσμο αναλογικά με τον πληθυσμό.

Η κυβέρνηση κατέθεσε εξάλλου αυτή την εβδομάδα στο κοινοβούλιο νόμο για να παρατείνει μέχρι τον Σεπτέμβριο την κατάσταση έκτακτης ανάγκης που ισχύει σήμερα και της επιτρέπει να διοικεί τη χώρα με διατάγματα.

Μπροστά σε μια κατάσταση που παραμένει κρίσιμη, πολλές φωνές υψώνονται, στην αντιπολίτευση και μεταξύ των γιατρών, κατά της χαλάρωσης των περιορισμών, η οποία κρίνεται πρόωρη.

Όμως ο Βίκτορ Όρμπαν προβάλλει τη μείωση των κρουσμάτων και των θανάτων αυτή την εβδομάδα και θέλει να ανοίξει και πάλι το συντομότερο την οικονομία, καθώς οι βουλευτικές εκλογές της άνοιξης του 2022 προαναγγέλλονται αμφίρροπες.

Στη γειτονική Σλοβενία τα μέτρα επίσης χαλαρώνουν, καθώς οι κινηματογράφοι και τα θέατρα, χώροι κλειστοί εδώ και περισσότερο από έξι μήνες, ανοίγουν και πάλι σήμερα, όμως υπόκεινται σε αυστηρούς υγειονομικούς ελέγχους, ενώ από τη Δευτέρα ανοίγουν και πάλι τα ξενοδοχεία με λιγότερα από 30 δωμάτια.

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 23 Απριλίου 2021, 14:58