Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε την Πέμπτη ένα εκτελεστικό διάταγμα περί θρησκευτικών ελευθεριών, οι διατάξεις του οποίου προορίζονται να χαλαρώσουν τις απαγορεύσεις για πολιτική δραστηριότητα των εκκλησιών, καθώς και την πρόβλεψη άλλων φοροαπαλλαγών σε θρησκευτικά ιδρύματα.

Το διάταγμα επίσης επιτάσσει κανονιστικές ελαφρύνσεις σε εργαζομένους θρησκευτικών ιδρυμάτων που αντιτίθενται στην αντισύλληψη, όπως ένα ίδρυμα που φέρει την ονομασία: «Οι μικρές αδερφές των φτωχών».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δεν περιλαμβάνει διατάξεις προκειμένου κυβερνητικές υπηρεσίες και επιχειρήσεις να μπορούν να αρνούνται την παροχή υπηρεσιών σε ομοφυλόφιλους, για την διαφύλαξη των θρησκευτικών ελευθεριών. Την πιθανότητα τέτοιων διατάξεων φοβόντουσαν οργανώσεις προάσπισης πολιτικών ελευθεριών και των δικαιωμάτων των ομοφυλόφιλων.

Η Αμερικανική Ένωση Πολιτικών Ελευθεριών (ACLU) σε ανακοίνωσή της, τόνισε ότι θα προσφύγει ενάντια στο εκτελεστικό διάταγμα.

Το διάταγμα Τραμπ δίνει εντολή στην αμερικανική εφορία να «μειώσει τις επιβαρύνσεις της Τροπολογίας Τζόνσον», ανέφερε ο Λευκός Οίκος, αναφερόμενος στον νόμο του 1954, που εισήγαγε ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Λίντον Τζόνσον, τότε γερουσιαστής του Τέξας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με βάση τον φορολογικό κώδικα, οι οργανώσεις που απολαμβάνουν καθεστώς φοροαπαλλαγής, όπως οι εκκλησίες, απαγορεύεται το να συμμετέχουν σε μια πολιτική εκστρατεία ή να στηρίζουν κάποιον υποψήφιο για κάποιο αιρετό αξίωμα.

Απαγορεύεται επίσης η χρηματοδότηση προεκλογικών εκστρατειών και υποψηφίων, αλλά ο νόμος επιτρέπει κάποια συγκεκριμένη μη κομματική πολιτική δραστηριότητα όπως η εγγραφή εκλογέων σε εκλογικούς καταλόγους ή πρωτοβουλίες για επιρροή της ψήφου.

Ο Τραμπ θα χρειαστεί την έγκριση του Κογκρέσου για να ανακαλέσει την Τροπολογία Τζόνσον, αλλά μπορεί να δώσει εντολή στην κυβέρνησή του να μην την εφαρμόζει μέσα από το εκτελεστικό διάταγμα που εξέδωσε.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης