Εκτενής κάλυψη υπήρξε από τα δυτικά ΜΜΕ στην παρθενική ομιλία του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Δύο από τους κυριότερους στόχους του Αμερικανού προέδρου στην ομιλία του αποτέλεσαν ο Βορειοκορεάτης ηγέτης και η συμφωνία για τα πυρηνικά της Τεχεράνης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ειδική αναφορά έκανε με τον ειρωνικό χαρακτηρισμό για τον Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν ως «πυραυλανθρώπου» και την απειλή «να εξαφανίσει την Βόρεια Κορέα αν συνεχισθεί η αυτοκτονική πολιτική των πυρηνικών της όπλων».

Ο εκπρόσωπος της Β. Κορέας στον ΟΗΕ αποχωρεί από την αίθουσα της γενικής συνέλευσης πριν αρχίσει την ομιλία του ο Ντ. Τραμπ

– «Ουδείς έχει δείξει παρόμοια περιφρόνηση για τα άλλα κράτη όσο το αποκρουστικό καθεστώς της Βόρειας Κορέας, υπεύθυνο για τα δεινά εκατομμυρίων υπηκόων του, που πεινούν, φυλακίζονται, βασανίζονται και υφίστανται παντός είδους δεινά» είπε στον λόγο του ο Ντ. Τραμπ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Φυσικά τα δυτικά ΜΜΕ παρέλειψαν να αναφερθούν στα περιβόητα «βασανιστήρια για χάρη των βασανιστηρίων» της CIA, που έχει αποκαλύψει ο πρώην υπάλληλος της «Κόμπανι» Τζον Κυριάκου (με όσα έχουν συμβεί στο κολαστήριο του Γκουαντάναμο, οι ΗΠΑ έχουν χάσει το ηθικό δικαίωμα να επικρίνουν άλλους για βασανιστήρια).

– «Θέλουμε αρμονία και φιλία, όχι συγκρούσεις και αναταραχές» είπε ο Τραμπ.

Εκείνο που παρέλειψαν να αναφερθούν τα δυτικά ΜΜΕ, ήταν να υπενθυμίσουν πόσο «ειρηνική» είναι η αμερικανική πολιτική μετά τα γεγονότα της 11/9. Με αρχή την εισβολή στο Ιράκ το 2003 και την ανατροπή του καθεστώτος Σαντάμ Χουσεΐν.

– «Η συμφωνία με το Ιράν ήταν μία από τις χειρότερες και πλέον μονόπλευρη συνθήκη, στην οποία συμμετείχαν οι ΗΠΑ. Ειλικρινά, αυτή η συμφωνία αποτελεί ντροπή για τις ΗΠΑ» είπε στον λόγο του ο Τραμπ.

Εκείνο που δεν είπε ο Αμερικανός πρόεδρος και ουδένα από τα δυτικά ΜΜΕ, είναι πως η συμφωνία με το Ιράν λειτουργεί. Από τότε που ανέλαβε καθήκοντα ο Λευκός Οίκος έχει διαβεβαιώσει δύο φορές (όχι μία φορά, αλλά δύο) ότι η Τεχεράνη εφαρμόζει κατά γράμμα τις συμφωνίες με τους όρους που υπέγραψε το 2015. Ωστόσο φαίνεται πως ο Τραμπ υπέκυψε τελικά στις πιέσεις των γερακιών που τον περιστοιχίζουν.

 «Οι ντροπιαστικές παρατηρήσεις του Τραμπ, δείχνουν να αγνοεί τον πόλεμο του Ιράν εναντίον της τρομοκρατίας» δήλωσε ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Mohammad Javad Zarif, μετέδωσε το ιρανικό πρακτορείο Fars. Και κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι «στηρίζει τυραννικά καθεστώτα στην περιοχή της Μέσης Ανατολής καθώς και το εγκληματικό Σιωνιστικό κράτος»

Ο πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ρουχανί, προειδοποίησε την Ουάσινγκτον με δηλώσεις του στο CNN ότι: «Αν αποχωρήσει από τη συμφωνία με την Τεχεράνη θα το πληρώσει ακριβά, κάτι που δεν νομίζω πως το επιθυμούν στις ΗΠΑ»

– «H σοσιαλιστική δικτατορία του Νικολάς Μαδούρο έχει προκαλέσει αφόρητο πόνο στους καλούς ανθρώπους της χώρας του που υποφέρουν» είπε ο Τραμπ και προειδοποίησε ότι η Ουάσινγκτον είναι έτοιμη να αναλάβει δράση εάν η κυβέρνηση της Βενεζουέλα επιμένει στο μονοπάτι να επιβάλει αυταρχική διακυβέρνηση.

«Επιθετική πολιτική ενός νέου Χίτλερ στη διεθνή πολιτική σκηνή εναντίον του λαού της Βενεζουέλα» ήταν η απάντηση του Νικολάς Μαδούρο και πρόσθεσε: «Ουδείς μπορεί να απειλεί τη Βενεζουέλα και σε ουδένα ανήκει. Πολύ περισσότερο δεν μπορεί ο Ντόναλντ Τραμπ να απειλεί την Μπολιβαριανή Δημοκρατία με θάνατο».

«Η Μόσχα επιθυμεί να βάλει τέλος στην αμοιβαία εχθρότητα με την Ουάσινγκτον, αν και δεν άρχισε πρώτη τη σύγκρουση» δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, εκφράζοντας την ελπίδα ότι η «αξιόλογη ομιλία» Τραμπ στα Ηνωμένα Έθνη «δεν θα μείνει στα λόγια».

Σύνταξη: Κ. Μπετινάκης
Με πληροφορίες από RT.com

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης