Παραβίαση της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας και του διεθνούς δικαίου και μη φιλική κίνηση, που πιθανόν να ενθαρρύνει την κλιμάκωση των εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο, θα είναι άφιξη ενός νέου τουρκικού πλωτού γεωτρύπανου στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) αναφέρει σε γραπτή του δήλωση ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Ευρώπης και Εξωτερικών Υποθέσεων της Γαλλίας.

«Πρόκειται για μια εχθρική κίνηση, από αυτές που προωθούν μια κλιμάκωση των εντάσεων στην ανατολική Μεσόγειο», αναφέρεται συγκεκριμένα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σημειώνει ακόμη πως ο Γάλλος Υπουργός Ευρώπης και Εξωτερικών Υποθέσεων Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν είχε την ευκαιρία να συζητήσει αυτή την κατάσταση με τον Κύπριο ομόλογό του Νίκο Χριστοδουλίδη, και πως εξέφρασε την πλήρη και ολοκληρωτική αλληλεγγύη της Γαλλίας.

Ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου του γαλλικού ΥΠΕΞ αναφέρει εξάλλου πως το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ που θα συνέλθει στις 14 Οκτωβρίου θα εξετάσει αυτές τις εξελίξεις και τις συνέπειες που θα υπάρξουν από αυτές, υπό το φως των συμπερασμάτων του της 15ης Ιουλίου.

Υπενθυμίζεται ότι ένα από τα τουρκικά πλοία ερευνών για πετρέλαιο και αέριο στην ανατολική Μεσόγειο θα αρχίσει σύντομα γεωτρήσεις νοτιοδυτικά της Κύπρου, σύμφωνα με δήλωση νωρίτερα το Σάββατο, 5 Οκτωβρίου, ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πηγή: tribune.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης