Η σημερινή ημέρα ανήκει στην Άνγκελα Μέρκελ. Έπειτα από προσπάθειες 171 ημερών για συγκρότηση κυβέρνησης, ορκίστηκε και πάλι καγκελάριος της Γερμανίας. Έξι μήνες μετά τις ομοσπονδιακές εκλογές της 24ης Σεπτεμβρίου η Άνγκελα Μέρκελ επανεξελέγη σήμερα στην καγκελαρία για τέταρτη συνεχή φορά.

Με 364 ψήφους επανεξελέγη καγκελάριος, από την πρώτη ψηφοφορία στο ομοσπονδιακό κοινοβούλιο, η Άνγκελα Μέρκελ, η οποία αρχίζει έτσι επισήμως την τέταρτη θητεία της στην καγκελαρίαΗ Μέρκελ επανεξελέγη καγκελάριος με 364 ψήφους από την πρώτη ψηφοφορία στο ομοσπονδιακό κοινοβούλιο, αρχίζοντας έτσι επισήμως την τέταρτη θητεία της στην καγκελαρία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από τα 709 μέλη του κοινοβουλίου, ψήφισαν 692 και καταμετρήθηκαν 688 έγκυρες ψήφοι, 4 άκυρες, 364 «ναι» και 315 «όχι». Η κυρία Μέρκελ χρειαζόταν 355 ψήφους προκειμένου να επανεκλεγεί, ενώ τα κόμματα που συμμετέχουν στον «μεγάλο» συνασπισμό αριθμούν συνολικά 399 βουλευτές, στοιχείο το οποίο υποδεικνύει ότι δεν ψηφίστηκε από το σύνολο των κυβερνητικών βουλευτών.

Στον χαιρετισμό του μετά την εκλογή της Μέρκελ ο πρόεδρος της γερμανικής βουλής Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε: «Σας εύχομαι, κυρία καγκελάριε, από καρδιάς δύναμη, επιτυχία και την ευλογία του Θεού για την ολοκλήρωση της μεγάλης σας αποστολής». «Αποδέχομαι την ψηφοφορία» δήλωσε η ίδια ενώπιον της Μπούντεσταγκ.

Αμέσως μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος η Άγκελα Μέρκελ μετέβη στο Προεδρικό Μέγαρο όπου ανακηρύχτηκε επίσημα καγκελάριος από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Σταϊνμάγερ. Στη συνέχεια επέστρεψε στη Βουλή όπου ορκίστηκε ενώπιον του σώματος και αμέσως μετά ακολούθησε η ορκωμοσία των μελών της νέας κυβέρνησης. Περίπου στις 17.00 (τοπική ώρα, 18.00 ώρα Ελλάδας) αναμένεται να συνεδριάσει για πρώτη φορά το νέο υπουργικό συμβούλιο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Λίγο μετά τις 13.00 το μεσημέρι της Τετάρτης η Άνγκελα Μέρκελ ορκίστηκε καγκελάριος της Γερμανίας

Μέρκελ - Σόιμπλε

Τα μέλη της νέας γερμανικής κυβέρνησης

O ομοσπονδιακός πρόεδρος Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ ανακήρυξε την Άνγκελα Μέρκελ καγκελάριο

Στη γερμανική Βουλή η μητέρα και ο σύζυγος της Άνγκελα Μέρκελ

To παρών στην αίθουσα του κοινοβουλίου έδωσε σήμερα, όπως και στις τρεις προηγούμενες ορκωμοσίες της κόρης της, η μητέρα της Άνγκελα Μέρκελ, Herlind Kasner (89 ετών), αλλά και ο σύζυγός της Joachim Sauer.

  To παρών στην αίθουσα του κοινοβουλίου έδωσε σήμερα, όπως και στις τρεις προηγούμενες ορκωμοσίες της κόρης της, η μητέρα της Άνγκελα Μέρκελ, Herlind Kasner

Ο σύζυγός της Joachim Sauer βρίσκεται σήμερα στη γερμανική Βουλή σε αντίθεση με τις τρεις προηγούμενες ορκωμοσίες της Μέρκελ που είχε μείνει μακριά

Στιγμιότυπα από τη συνεδρίαση της Bundestag, στην οποία η Άνγκελα Μέρκελ επανεξελέγη στην καγκελαρία της Γερμανίας:



 
Αποδέχομαι την ψηφοφορία» δήλωσε η Μέρκελ ενώπιον της Μπούντεσταγκ

Η πρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Αντρέα Νάλες συνεχάρη τη Μέρκελ

Τελευταία βήματα

Η Άνγκελα Μέρκελ είναι καγκελάριος της Γερμανίας επί συνολικά 4.495 ημέρες. Όταν ανέλαβε για πρώτη φορά καγκελάριος ήταν 51 ετών, σήμερα είναι 63 και μαζί με τον Χορστ Ζεεχόφερ, ο οποίος αναλαμβάνει το υπερυπουργείο των Εσωτερικών, ανήκει στους πιο ηλικιωμένους της νέας κυβέρνησης.

Υπάρχουν, μάλιστα, νεαροί Γερμανοί που δεν έχουν γνωρίσει άνδρα καγκελάριο. Κι εάν τα πράγματα κυλήσουν έτσι, αρχές του 2020 η Μέρκελ θα σπάσει το ρεκόρ των 14 χρόνων και 2 μηνών του Κόνραντ Αντενάουερ στην εξουσία, χωρίς να αποκλείεται να καταρρίψει και αυτό του Χέλμουτ Κολ κατά το τέλος του 2021, στην περίπτωση που μετά τις προγραμματισμένες για εκείνη τη χρονιά εκλογές παραμείνει ως υπηρεσιακή καγκελάριος στην εξουσία. Σήμερα, ωστόσο, ουδείς ασχολείται με το απώτερο μέλλον, καθώς όλα τα βλέμματα στρέφονται στη Βουλή και στην ορκωμοσία της Μέρκελ.

Οι δύο πιο «ηλικιωμένοι» της νέας κυβέρνησης, η Μέρκελ και ο Ζεεχόφερ

Βιάζεται η Μέρκελ

Υπάρχουν βέβαια και στιγμές με ιδιαίτερη σημασία. Μια από αυτές είναι η παράδοση-παραλαβή, αργά το μεσημέρι, του Yπουργείου Εξωτερικών από τον Ζίγκμαρ Γκάμπριελ στον διάδοχό του Χάικο Μάας. Σε όσα υπουργεία αλλάζουν χέρια, η ίδια διαδικασία θα γίνει τις επόμενες ημέρες.

Έπειτα από καθυστέρηση 171 ημερών, η Μέρκελ βιάζεται να αναλάβει τα καθήκοντά της. Ήδη κατά την υπογραφή προχθές της κυβερνητικής συμφωνίας, υπογράμμισε ότι το νομοθετικό έργο έχει μείνει πολύ πίσωΤα βλέμματα στρέφονται και στον Μάρτιν Σουλτς, έναν πολιτικό που έχει αναλάβει στο παρελθόν ανώτατα αξιώματα και που θα είναι παρών στην ψηφοφορία. Όπως δήλωσε σε γερμανική εφημερίδα, όχι μόνο θα ψηφίσει την Άνγκελα Μέρκελ, αλλά θα ασκεί κανονικά τα καθήκοντα απλού βουλευτή. Έχει ήδη εγκατασταθεί στο γραφείο του, αλλά ουδείς γνωρίζει ακόμη σε ποια κοινοβουλευτική επιτροπή θα ανήκει.

Έπειτα από καθυστέρηση 171 ημερών, η Μέρκελ βιάζεται να αναλάβει τα καθήκοντά της. Ήδη κατά την υπογραφή προχθές της κυβερνητικής συμφωνίας, υπογράμμισε ότι το νομοθετικό έργο έχει μείνει πολύ πίσω. Την επόμενη εβδομάδα, η καγκελάριος θα αναγνώσει τις προγραμματικές της δηλώσεις πριν μεταβεί στις Βρυξέλλες στο συμβούλιο κορυφής. Αλλά και υπουργοί της κυβέρνησής της θα πράξουν το ίδιο σταδιακά, θα ανακοινώσουν δηλαδή τα σχέδιά τους για τον τομέα ευθύνης τους.

Οι βασικοί σταθμοί στη σταδιοδρομία της Μέρκελ

Η Άνγκελα Μέρκελ εξελέγη σήμερα για τέταρτη θητεία στην καγκελαρία της Γερμανίας. Από τα πρώτα βήματα του «κοριτσιού» του Χέλμουτ Κολ έως το πολιτικό αδιέξοδο του 2017 μεσολαβούν πέντε βασικοί σταθμοί στην καριέρα της.

«Σκότωσε τον πατέρα»

Ο καγκελάριος της επανένωσης Χέλμουτ Κολ την αποκαλούσε «το κορίτσι». Μετά την πτώση του τείχους τής εμπιστεύθηκε το πρώτο της υπουργείο. Στη συνέχεια, η Μέρκελ, μια επιστήμονας χωρίς ιδιαίτερα χαρισματική προσωπικότητα, ανήλθε γρήγορα στην ιεραρχία του CDU.

Όμως, όταν ο Κολ έχασε τις εκλογές του 1998 και βρέθηκε αναμεμειγμένος σε ένα σκάνδαλο με μαύρα ταμεία του κόμματός του, «σκότωσε τον πατέρα» και ανέλαβε την ηγεσία του CDU στις 10 Απριλίου του 2000.

Στις 22 Νοεμβρίου 2005 έγινε η πρώτη γυναίκα που ανέλαβε την καγκελαρία μετά τη νίκη της επί του Σοσιαλδημοκράτη Γκέρχαρντ Σρέντερ.

Νοέμβριος 2005

(Ημι)οικολογική στροφή

Το 2011, μετά το δυστύχημα στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα της Ιαπωνίας, η Μέρκελ ανακοίνωσε προς έκπληξη όλων και παρά τις αντιδράσεις της κοινής γνώμης την εγκατάλειψη της πυρηνικής ενέργειας έως το 2022. Μια εντυπωσιακή στροφή με φιλόδοξο στόχο: έως το 2050 οι ενεργειακές ανάγκες της Γερμανίας να καλύπτονται κατά 80% από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Όμως, σε αυτό το στάδιο η Γερμανία έχει ακόμη ανάγκη τον άνθρακα και δεν θα πετύχει τον στόχο της να μειώσει μέχρι το 2020 κατά 40% σε σύγκριση με το 1990 τα αέρια που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Η κυρία «όχι»

Αντιμέτωπη με την κρίση χρέους στην Ελλάδα, η Μέρκελ εμφανίστηκε αδιάλλακτη και επέβαλε στην Αθήνα δραστικά μέτρα δημοσιονομικών μεταρρυθμίσεων με αντάλλαγμα την οικονομική στήριξη της χώρας.

Παρά τις πιέσεις της Γαλλίας να χαλαρώσει την αυστηρή αυτή πολιτική, η καγκελάριος δεν υποχωρεί, γεγονός που της χάρισε το παρωνύμιο «κυρία όχι».

«Θα τα καταφέρουμε»

Στο τέλος του καλοκαιριού του 2015 η Μέρκελ αποφάσισε να ανοίξει τα σύνορα της Γερμανίας στους εκατοντάδες χιλιάδες αιτούντες άσυλο. Στο όνομα του ανθρωπισμού και παρά τις επικρίσεις των Ευρωπαίων αλλά και πολλών Γερμανών, είπε τη διάσημη πλέον φράση «θα τα καταφέρουμε».

Στόχο είχε να τονίσει την ικανότητα της Γερμανίας να δεχθεί και να ενσωματώσει τους πρόσφυγες αυτούς. Αφού την επανέλαβε αρκετές φορές, τελικά την απέρριψε, διότι «πλέον έγινε ένα απλό σύνθημα», «κενό νοήματος».

Και εξαιτίας των αυξανόμενων ανησυχιών μέρους του πληθυσμού και της ανόδου της Ακροδεξιάς, η Μέρκελ στη συνέχεια αυστηροποίησε τη μεταναστευτική πολιτική της κυβέρνησής της.

Ιούνιος 2015: Μέρκελ - Ομπάμα στους G7

2017: Πολιτικό αδιέξοδο

Το CDU ήρθε πρώτο στις βουλευτικές εκλογές της 24ης Σεπτεμβρίου 2017. Όμως, κατέγραψε ιστορικά χαμηλό ποσοστό, ενώ η Ακροδεξιά είχε αξιοσημείωτη άνοδο.

Σε ένα γεγονός που δεν έχει επαναληφθεί στη Γερμανία μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, επί σχεδόν έξι μήνες, τα δύο μεγάλα κόμματα, το CDU/CSU και το SPD, προσπαθούσαν να καταλήξουν σε συμφωνία για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού.

Τα μέσα ενημέρωσης κάνουν λόγο για αποδυνάμωση της Μέρκελ έπειτα από 12 χρόνια στην εξουσία και διερωτώνται αν θα τα καταφέρει έως το 2021.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Deutsche Welle
Επιμέλεια: Κωνσταντίνα Παπατσάκωνα

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης