Το Ιράν θα υπογράψει μία οριστική συμφωνία για το πυρηνικό του πρόγραμμα με τις έξι διεθνείς δυνάμεις μόνο αν αρθούν ταυτοχρόνως όλες οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη χώρα, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της χώρας Χασάν Ροχανί, σε ομιλία του που μεταδόθηκε τηλεοπτικά.

Παράλληλα, κάλεσε τη Σαουδική Αραβία να σταματήσει τις αεροπορικές επιδρομές εναντίον των σιιτών πολιτοφυλάκων Χούτι στην Υεμένη που μετρούν δύο εβδομάδες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Δεν θα υπογράψουμε καμία συμφωνία αν δεν αρθούν όλες οι κυρώσεις την ίδια μέρα…Θέλουμε μία συμφωνία η οποία θα είναι προς όφελος όλων των εμπλεκόμενων πλευρών στις διαπραγματεύσεις για τα πυρηνικά» είπε ο Ροχανί.

Η συμφωνία ανάμεσα στο Ιράν και στους 5+1 για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, η οποία συνήφθη την περασμένη εβδομάδα στη Λωζάννη της Ελβετίας, αναβίωσε τις ελπίδες για άρση των κυρώσεων εις βάρος του Ιράν με αντάλλαγμα περιορισμούς στο πυρηνικό του πρόγραμμα.

Το Ιράν επιθυμεί την ταυτόχρονη άρση όλων των κυρώσεων, αλλά οι ΗΠΑ κατέστησαν σαφές τη Δευτέρα ότι οι κυρώσεις θα πρέπει να αρθούν σταδιακά με βάση την οριστική συμφωνία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η καταληκτική ημερομηνία για την επίτευξη της οριστικής συμφωνίας είναι η 30ή Ιουνίου και το Ιράν, οι ΗΠΑ, η Γερμανία, η Γαλλία, η Βρετανία, η Ρωσία και η Κίνα αναμένεται να συναντηθούν μέσα στις επόμενες ημέρες για να συζητήσουν για τη συμφωνία.

Αναφορικά με την Υεμένη, ο Iρανός πρόεδρος είπε ότι οι χώρες της περιοχής θα πρέπει να συνεργαστούν ώστε οι αντιμαχόμενες πλευρές στη χώρα να προσέλθουν σε διαπραγματεύσεις.

«Ένα μεγάλο έθνος όπως η Υεμένη δεν θα υποκύψει σε βομβαρδισμούς. Ελάτε, ας συζητήσουμε όλοι για τον τερματισμό του πολέμου. Ας εξετάσουμε την κατάπαυση του πυρός. Ας προετοιμαστούμε για να φέρουμε τους Υεμενίτες στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ώστε να λάβουν αποφάσεις για το μέλλον τους» τόνισε ο Ροχανί.

Η Σαουδική Αραβία και ένας συνασπισμός χωρών, στον οποίο μετέχουν τέσσερις ακόμη αραβικές χώρες του Κόλπου, διεξάγουν αεροπορικές επιδρομές κατά των συμμάχων της Τεχεράνης αντάρτες Χούτι, σε μία προσπάθεια να τους απωθήσουν από την πόλη Άντεν στη νότια Υεμένη. Το Ιράν διαψεύδει τις κατηγορίες των ΗΠΑ και της Σαουδικής Αραβίας ότι έχει εξοπλίσει τους Χούτι.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης