Οριστική προειδοποίηση των ΗΠΑ για τους S-400

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 23 Μαΐου 2019, 08:00
Οριστική προειδοποίηση των ΗΠΑ για τους S-400

Έπειτα από το τελεσίγραφο που έστειλαν την Τετάρτη προς την Τουρκία οι ΗΠΑ, οι οποίες έδωσαν περιθώριο 17 ημερών στην Άγκυρα για να ακυρώσει την εξαγορά του πυραυλικού συστήματος S-400 από τη Ρωσία, εκπρόσωπος του αμερικανικού ΥΠΕΞ απηύθυνε νέα προειδοποίηση.

Η Ουάσινγκτον πιέζει στενά την Τουρκία έτσι ώστε να μην αποκτήσει το ρωσικό πυραυλικό σύστημα και να δεχτεί την αγορά των αμερικανικών πυραύλων Patriot«Θα υπάρξουν πολύ πραγματικές και πολύ αρνητικές συνέπειες» για την απόκτηση του ρωσικού συστήματος S-400, προειδοποίησαν οι ΗΠΑ.

Με αυτά τα λόγια η εκπρόσωπος του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών Μόργκαν Ορτέιγκους έστειλε για ακόμη μία φορά το μήνυμα στην Άγκυρα ότι η Ουάσινγκτον σκοπεύει να κάνει πράξη τις οικονομικές κυρώσεις, αλλά και την αναβολή της παράδοσης των μαχητικών αεροσκαφών F-35 που έχει προαναγγείλει.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το αν υπάρχει ανταπόκριση από τη μεριά της Τουρκίας για το θέμα των S-400, η Μόργκαν Ορτέιγκους απάντησε ότι η θέση των ΗΠΑ παραμένει «συνεπής» και εκτίμησε ότι η ενδεχόμενη απόκτηση του ρωσικού συστήματος θα έχει σοβαρές συνέπειες στις αμυντικές σχέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών και του ΝΑΤΟ με την Τουρκία.

«Είμαστε προφανώς πρόθυμοι να συνεργαστούμε μαζί τους και έχουμε συνεχίσει να ασχολούμαστε με το θέμα μας - όσον αφορά στις ανησυχίες μας για την απόκτηση αυτή (S-400), αλλά θα υπάρξουν πολύ πραγματικές και πολύ αρνητικές συνέπειες σε περίπτωση που συμβεί κάτι τέτοιο και νομίζω ότι ο υπουργός (Εξωτερικών) το είχε εκφράσει πολύ νωρίς. Επομένως, δεν υπάρχει τίποτα καινούργιο από αυτό που είπε και συνεχίζει να λέει ο υπουργός» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Υπενθυμίζεται ότι χθες οι ΗΠΑ προειδοποίησαν πως η Άγκυρα θα τιμωρηθεί με αποπομπή από το πρόγραμμα παραγωγής των υπερσύγχρονων μαχητικών αεροσκαφών F-35, θα χάσει το δικαίωμα να αποκτήσει τα F-35 που θέλει, θα υποστεί αμερικανικές κυρώσεις και ενδέχεται να δεχτεί πιέσεις στους κόλπους του NATO.Η Ουάσινγκτον πιέζει στενά την Τουρκία έτσι ώστε να μην αποκτήσει το ρωσικό πυραυλικό σύστημα και να δεχτεί την αγορά των αμερικανικών πυραύλων Patriot.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου έχουν κατ’ επανάληψη δηλώσει πως η Άγκυρα δεν θα υποχωρήσει όσον αφορά στην αγορά των S-400 και συνάμα προσδοκά ούτως ή άλλως την παράδοση και των F-35.

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 23 Μαΐου 2019, 08:11